Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat, miercuri, că miniştrii Apărării din statele membre NATO vor analiza modalităţi de reconfigurare a acţiunilor de disuasiune nucleară, în contextul tensiunilor cu Rusia.
Miniștrii apărării din NATO se reunesc joi și vineri la Bruxelles pentru a pregăti summitul de la Vilnius din iulie.
Miercuri, 14 iunie, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că miniștrii se vor ocupa de intensificarea sprijinului pentru Ucraina și de consolidarea descurajării și a apărării, inclusiv cu noi planuri regionale.
Jens Stoltenberg: Ucrainenii fac progrese
„Este încă devreme și nu știm dacă acesta va fi un punct de cotitură al războiului, dar vedem că ucrainenii fac progrese și eliberează mai mult teren. Știm că, cu cât Ucraina obține mai multe câștiguri, cu atât mai puternică va fi mâna lor la masa negocierilor.
Cu cât Ucraina face mai multe câștiguri, cu atât mai probabil va fi mai probabil ca președintele Putin să realizeze că nu poate câștiga pe câmpul de luptă, ci trebuie să negocieze o pace dreaptă.”, a spus Jens Stoltenberg.
Reuniunea ministerială va începe cu o întâlnire a Comisiei NATO-Ucraina, precedată de Grupul de contact pentru apărare din Ucraina, condus de Statele Unite.
Se așteaptă ca miniștrii să convină asupra înființării unui nou Centru maritim NATO pentru securitatea infrastructurii submarine critice în cadrul MARCOM, Comandamentul maritim al NATO din Marea Britanie.
Se analizează modalităţi de intensificare a disuasiunii nucleare
Grupul de planificare nucleară se va reuni, de asemenea, în timpul reuniunii ministeriale pentru a „discuta aspectele nucleare ale mediului de securitate actual și pentru a lua în considerare adaptarea continuă a descurajării nucleare a NATO”, a declarat Stoltenberg.
Miniștrii Apărării se vor întâlni, de asemenea, cu producători mici, mijlocii și mari din domeniul apărării din întreaga Alianță și vor examina un nou Plan de acțiune privind producția de apărare.
Planul are ca scop soluționarea rapidă a deficitelor din stocurile aliate, bazându-se pe achizițiile comune de 1 miliard de dolari doar pentru muniția de 155 mm, în curs de desfășurare în acest an de către Agenția NATO de Sprijin și Achiziții.
Aliații au finalizat acum o revizuire excepțională a obiectivelor naționale de capacitate pentru munițiile decisive pentru luptă, iar miniștrii sunt așteptați să mărească substanțial aceste obiective.
Aliații vor aborda, de asemenea, o promisiune reînnoită privind investițiile în domeniul apărării pentru reuniunea la nivel înalt de la Vilnius, cu 2% din PIB pentru apărare ca nivel minim, nu ca plafon.
Rusia a suspendat în februarie participarea la Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), pe fondul tensiunilor generate de războiul din Ucraina. În plus, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia va transfera arme nucleare tactice în Belarus în iulie.