Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vrea ca Suedia să adere la Alianța Nord Atlantică până în iulie cu toată opoziția Turciei care încearcă să blocheze intrarea țării scandinave în alianța militară.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vrea ca Suedia să aderele la Alianța Nord Atlantică până în iulie.
”Obiectivul meu este ca Suedia să adere la Alianţa Nord-Atlantică până în iulie” (Summitul de la Vilnius din 11-12 iulie, n. red.), a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru Politico.
Stoltenberg a salutat ratificarea de către parlamentul turc a aderării Finlandei la NATO şi a susţinut că Suedia s-ar putea alătura în curând Alianţei Nord-Atlantice.
”Suedia încă poate deveni membră a NATO până în vară”, a spus înaltul oficial.
Turcia se opune
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan bloca din mai 2022 intrarea în NATO a Finlandei şi a vecinei acesteia Suedia. Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate în faţa ”teroriştilor” kurzi refugiaţi în această ţară, cerând extrădări asupra cărora guvernul nu are ultimul cuvânt.
Finlanda şi Suedia au cerut anul trecut să adere la NATO ca reacţie la invazia rusă din Ucraina, dar procesul a fost ţinut în loc de Turcia şi Ungaria.
În acelaşi interviu, Jens Stoltenberg a accentuat că Suedia încă poate obţine unda verde după alegerile din Turcia din luna mai. ”Obiectivul meu rămâne ca, după alegerile din Turcia, dar înainte de summitul de la Vilnius (11-12 iulie), să putem avea ratificarea pentru Suedia”, a afirmat secretarul general al NATO.
El a accentuat că decizia îi revine în final Turciei. ”Vorbim despre parlamente naţionale suverane şi, evident, eu nu pot oferi vreo garanţie în numele lor”, a spus el.
Suedia și-a îndeplinit obligațiile
Dacă atât Finlanda, cât şi Suedia se alătură Alianţei Nord-Atlantice, atunci 96% din populaţia Uniunii Europene va trăi în curând într-o ţară din NATO, a remarcat Jens Stoltenberg.
În opinia sa, Suedia şi-a îndeplinit obligaţiile asumate în memorandumul trilateral convenit cu Turcia şi Finlanda.
”Au existat negocieri dificile, dar Suedia a demonstrat că îşi adânceşte cooperarea cu Turcia, că luptă contra terorismului, că face mai mult schimb de informaţii şi că nu există nicio restricţie asupra exporturilor de arme” din Suedia în Turcia, a adăugat Stoltenberg.
El a reafirmat că, deşi nu este membră a NATO, Suedia nu este singură. ”Suedia este într-o situaţie total diferită şi mult mai sigură decât înainte de a solicita aderarea. Ea stă acum la masa NATO”, a spus Jens Stoltenberg.
”Este de neconceput ca noi să nu reacţionăm dacă există vreo ameninţare militară” la adresa Suediei, a precizat el.