Jens Stoltenberg spune că antrenarea piloţilor ucraineni nu reprezintă participarea NATO la conflict

Jens Stoltenberg

Sursă: Dreamstime

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis marți, 23 mai, că antrenarea piloţilor ucraineni pentru a putea pilota avioane de vânătoare F-16, de fabricaţie americană, nu face din Alianţa Nord-Atlantică parte la conflict.

Așadar, secretarul general al NATO le-a spus jurnaliștilor că Ucraina are dreptul să se apere, iar Alianța doar ajută țara să pună în aplicare acest drept.

„Ucraina are dreptul să se apere. Noi ajutăm Ucraina să pună în aplicare acest drept. Aceasta nu face ca NATO şi aliaţii din NATO să fie parte a conflictului”, a declarat Jens Stoltenberg, conform efe.com

Politicianul norvegian a subliniat importanţa cooperării strânse dintre UE şi NATO

Potrivit sursei menționate, secretarul general al NATO a apreciat că anunţul făcut anterior de mai multe ţări privind disponibilitatea lor de a antrena piloţi ucraineni pe F-16 arată dorinţa de a sprijini Ucraina în faţa unei invazii ruse pe termen lung.

„Aceasta demonstrează disponibilitatea noastră de a sprijini Ucraina şi de a ne pregăti pe termen lung”, a mai spus Stoltenberg.

Politicianul norvegian a subliniat importanţa „cooperării strânse” dintre UE şi NATO în contextul războiului din Ucraina, remarcând că „doar în ultimele luni” a fost posibil să-i fie livrate Kievului tancuri şi rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune care „fac diferenţa pe câmpul de luptă”.

Stoltenberg a salutat faptul că unele ţări occidentale vor începe să antreneze piloţi ucraineni pentru a opera avioane de luptă F-16, întrucât aceasta „ne oferă oportunitatea, posibilitatea de a lua decizii şi cu privire la livrări (de F-16 către Ucraina) mai târziu”, după ce mai multe state membre NATO şi-au anunţat intenţia de a pregăti piloţi ucraineni pentru a putea opera F-16, între care SUA, Marea Britanie, Polonia etc.

Stoltenberg spune că statele aliate trebuie să crească producţia de arme şi muniţii

Pe lângă livrările de arme, secretarul general al NATO a precizat că, pentru a continua susţinerea Ucrainei, statele aliate trebuie să crească producţia de arme şi muniţii, o problemă despre care a spus că va face parte din viitoarele discuţii ale miniştrilor apărării.

„Trebuie să evităm crearea de noi bariere între aliaţii NATO, trebuie să consolidăm baza industrială transatlantică pentru a ne asigura că ne putem reface propriile stocuri, pentru a ne garanta propria disuasiune şi apărare, dar şi pentru a continua să sprijinim Ucraina”, a afirmat Stoltenberg.

Acesta a spus că a invitat reprezentanţi ai industriei de apărare din ţările aliate la un eveniment care va avea loc în timpul următoarei reuniuni a miniştrilor apărării din cadrul NATO, preconizată între 15 şi 16 iunie la Bruxelles. Aceasta va reuni industria de apărare şi miniştrii apărării din ţările aliate.