Jens Stoltenberg spune că dezvoltarea energiilor regenerabile este utilă și pentru securitate
Secretarul general al NATO a fost prezent, prin sistem de videoconferință, la COP27, conferința despre climă din Egipt. În cadrul întrevederii, Jens Stoltenberg a explicat că războiul din Ucraina este tentativa Rusiei de a utiliza energia ca armă împotriva aliaţilor NATO.
„Cred într-adevăr că ceea ce am văzut în Ucraina este tentativa Rusiei de a utiliza energia ca armă împotriva aliaţilor NATO şi a altor ţări”, a declarat Jens Stoltenberg, conform afp.com
Invadarea Ucrainei de către Rusia s-a tradus printr-o gravă criză energetică
De asemenea, sursa menționată notează că invadarea Ucrainei de către Rusia s-a tradus printr-o gravă criză energetică, în special în Europa, cu o puternică creştere a preţurilor şi a temerilor privind aprovizionarea cu gaze pentru această iarnă.
„Este o reamintire brutală a nevoii de a asigura o tranziţie de la dependenţa de carburanţi fosili spre energiile regenerabile, pentru că aceasta este ceea ce ne va face mai puţin dependenţi de gazele şi de petrolul ruseşti”, a spus Stoltenberg. Trecerea la energii regenerabile „va fi benefică pentru securitatea noastră, dar şi pentru climă”, a completat Jens Stoltenberg.
Totuși, dezvoltarea energiilor regenerabile în lume nu este suficient de rapidă, spun unii experți.
„Schimbarea climatică afectează securitatea oamenilor în fiecare zi. Asta se vede odată cu secetele, cu inundaţiile, toate consecinţele extreme provocate de schimbarea climatică”, a mai spus Stoltenberg.
În altă ordine de idei, Jens Stoltenberg a cerut anterior aderarea cât mai rapidă a Suediei și Finlandei la NATO, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina. Acesta a declarat că cele două țări au îndeplinit toate condițiile convenite cu Turcia și ar trebui să li se permită aderarea la Alianța Nord-Atlantică „în viitorul apropiat”.
„Este timpul să primim Suedia şi Finlanda ca membri ai NATO. Aştept cu nerăbdare să primim ambele ţări ca membre depline ale NATO în viitorul apropiat”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă comună cu ministrul de Externe turc, Mevlüt Cavusoglu.
Amintim că 28 dintre cele 30 de state membre ale NATO au ratificat aderarea Suediei şi a Finlandei, pentru care este necesară unanimitatea. Doar Ungaria şi Turcia nu şi-au dat deocamdată acordul.