Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost prezent într-o reuniuni a miniștrilor de Externe din statele NATO, organizată la București, unde s-a vorbit despre principalele provocări la adresa securităţii, dar și acțiunile de combatere a terorismului.
Jens Stoltenberg spune că terorismul este cea mai directă amenințare asimetrică la adresa securității NATO
Așadar, secretarul general al NATO a spus în conferinţa de presă organizată la finalul reuniunii miniştrilor de Externe din ţările NATO, desfăşurată la Bucureşti, că a fost dezbătut și subiectul terorismului, care este „cea mai directă ameninţare asimetrică la adresa securităţii noastre”.
„Miniştrii de Externe au discutat şi despre terorism, cea mai directă ameninţare asimetrică la adresa securităţii noastre. Am văzut acest lucru cel mai recent prin atacul îngrozitor de la Istanbul. Miniştrii au stabilit să continuăm eforturile pentru contracararea acestei ameninţări”, a declarat Jens Stoltenberg.
Stoltenberg este de părere că Republica Moldova, Bosnia-Herţegovina şi Georgia reprezintă parteneri de valoare supuşi presiunilor Rusiei
Amintim că la ultima sesiune a reuniunii de la Bucureşti au participat şi miniştrii de Externe din Republica Moldova, Bosnia-Herţegovina şi Georgia. În acest context, Stoltenberg a spus că cele trei țări reprezintă „parteneri de valoare supuşi presiunilor Rusiei”.
„Sunt trei parteneri de valoare supuşi presiunilor Rusiei. Am discutat despre preocupările comune şi despre modalităţile de intensificare a cooperării. Aliaţii au stabilit să intensifice susţinerea punctuală, inclusiv în privinţa dezvoltării capacităţilor, a aplicării reformelor şi a organizării de programe de instruire pentru îmbunătăţirea securităţii acestor ţări şi a instituţiilor de apărare”, a completat Stoltenberg.
Secretarul general al NATO a reafirmat că aderarea Finlandei şi Suediei va contribui la consolidarea securităţii acestor ţări şi va face „mai sigur spaţiul euro-atlantic”.
„Vreau să închei prin a mulţumi României pentru găzduirea în mod excelent a acestei reuniuni a miniştrilor de Externe din ţările NATO. Acest lucru demonstrează încă o dată angajamentul puternic al României faţă de Alianţa noastră”, a conchis Jens Stoltenberg.
Miniştrii de Externe ai statelor membre NATO au stabilit să menţină susţinerea militară acordate Ucrainei
Totodată, miniştrii de Externe ai statelor membre NATO au stabilit să menţină susţinerea militară acordate Ucrainei, inclusiv prin furnizarea de sisteme antiaeriene suplimentare.
Alianța a hotărât să intensifice asistenţa destinată cetățenilor ucraineni în contextul sezonului rece, a anunțat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
„Ucraina a înregistrat câştiguri semnificative, dar nu trebuie să subestimăm Rusia. Rachetele ruse şi dronele continuă să atace oraşe ucrainene, populaţia civilă şi infrastructura esenţială, provocând suferinţă umană intensă în contextul instalării iernii. Miniştrii de Externe din NATO au evocat clar că este esenţială continuarea susţinerii noastre militare pentru Ucraina, în special prin sisteme antiaeriene suplimentare.
Aliaţii au anunţat şi contribuţii suplimentare în cadrul Pachetului complet de asistenţă, oferind Ucrainei asistenţă non-letală, inclusiv combustibili şi generatoare”, a subliniat Jens Stoltenberg.