Jens Stoltenberg: Cu cât acest sprijin este mai puternic, cu atât mai repede se poate încheia războiul

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a exprimat speranța ca Ucraina să adere la Alianța Nord-Atlantică în următorul deceniu.

Christoph Heusgen, șeful Conferinței de Securitate de la Munchen (MSC), a declarat că aderarea Ucrainei la NATO nu va fi un subiect de discuție la summitul Alianței Nord-Atlantice de la Washington.

Cu toate acestea, Jens Stoltenberg a solicitat o intensificare a ajutorului militar pentru Kiev înainte de summitul NATO din 9-11 iulie.

Jens Stoltenberg a accentuat faptul că un sprijin mai intens ar putea accelera finalizarea războiului inițiat de Rusia împotriva Ucrainei.

„Cu cât acest sprijin este mai puternic, cu atât mai repede se poate încheia războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei,” a subliniat Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a declarat că președintele rus Vladimir Putin implementează o strategie de amânare în Ucraina, cu scopul de a reduce determinarea Occidentului. Putin este convins că poate să ne slăbească hotărârea.

Jens Stoltenberg a subliniat că este crucial să demonstrăm lui Putin că NATO poate rezista mai mult decât Rusia, ceea ce ar crea condițiile necesare pentru încheierea conflictului.

„Putin crede că ne poate ține deoparte. Trebuie să îl convingem că nu poate rezista mai mult decât noi, iar atunci se vor crea condițiile pentru a pune capăt războiului”, a declarat Jens Stoltenberg.

În contrast, Christoph Heusgen, liderul Conferinței de Securitate de la Munchen (MSC), a exprimat opinia că doar aderarea Ucrainei la NATO poate oferi o soluție durabilă pentru pace pe termen lung. El consideră că orice înțelegeri cu Rusia nu vor avea o valabilitate reală în contextul actual.

„NATO s-a extins deja mult peste ceea ce avem nevoie pentru o coaliție antihegemonică”

Trump nu a dezvăluit public detaliile planurilor sale pentru Ucraina, dar în campania electorală a promis să pună capăt războiului imediat după câștigarea președinției.

El a indicat că extinderea NATO în Ucraina ar fi o greșeală și motivul pentru conflictul actual.

Elbridge Colby, fostul coordonator al Strategiei Naționale de Apărare în administrația lui Trump, a criticat expansiunea NATO, menționând că aceasta depășește necesitatea unei coaliții antihegemonice împotriva Rusiei.

„NATO s-a extins deja mult peste ceea ce avem nevoie pentru o coaliție antihegemonică” împotriva Rusiei, a declarat a declarat Elbridge Colby.

Vladimir Putin a exprimat disponibilitatea Rusiei de a negocia încetarea războiului cu condiția ca Ucraina să renunțe la aspirațiile de aderare la NATO și să-și retragă trupele din regiunile revendicate de Moscova.

Vladimir Putin
SURSA FOTO: Kremlin.ru

Întrebat în dezbaterea cu Biden dacă acceptă astfel de condiții, Trump a răspuns că nu sunt acceptabile, subliniind că acest război nu ar fi trebuit să înceapă.

Observatorii consideră că presiunile asupra Ucrainei de a ceda teritoriu ar justifica acțiunile agresive ale Rusiei. Trump a exprimat clar că are puțină simpatie atât pentru Ucraina, cât și pentru NATO, afirmând într-o întâlnire la Capitoliu că Ucraina nu va fi niciodată aliată a Statelor Unite și că ar fi mai bine să investim în trupele noastre decât să trimitem ajutor financiar considerabil Ucrainei, potrivit unei postări a reprezentantului republican Matt Gaetz.