În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza unui sistem de tip "paşaport", considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieţei unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Însă, acest lucru este pus sub semnul întrebării după ce britanicii au votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.
''Dreptul la paşaport este legat de piaţa unică şi va fi oprit automat dacă Marea Britanie nu va fi cel puţin membru al Spaţiului Economic European'', a explicat Jens Weidmann, care este şi guvernator al Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank).
Spaţiul Economic European a intrat în vigoare în 1994, înglobează 31 de ţări, inclusiv cele 28 de state membre ale UE, precum şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.
Într-un interviu acordat publicaţiei britanice The Guardian, Jens Weidmann a declarat că se aşteaptă ca unele instituţii financiare cu sediul în Regatul Unit să ia în considerare o relocare a birourilor lor după Brexit, dar această tendinţă nu se va transforma într-o mişcare de masă.
''Frankfurt este un centru financiar de prim rang şi sediul unor instituţii importante de supervizare şi reglementare. Este un oraş atractiv şi va saluta noii veniţi. Dar nu mă aştept la un exod în masă din Londra la Frankfurt'', a declarat oficialul BCE.
Ministrul britanic de Finanţe, Philip Hammond, a dat asigurări că va lupta ca firmele de servicii financiare din Marea Britanie să îşi păstreze accesul la piaţa unică din Uniunea Europeană.
Recent, Philip Hammond a apreciat că serviciile financiare au fost cea mai afectată industrie de turbulenţele politice provocate de Brexit, după ce în iunie britanicii au votat pentru ieşirea din UE.
"Accesul la piaţa unică este de o importanţă crucială pentru această industrie", a declarat Philip Hammond.
Acesta a avertizat că există riscul ca industria bancară să se mute în alt oraş din Europa, dar a apreciat că acest lucru ar fi dificil.
Peste 40% din tranzacţiile valutare globale se desfăşoară la Londra. Politicienii şi directorii se laudă că în City of London se tranzacţionează mai mulţi dolari decât în New York şi mai mulţi euro decât în toată Uniunea Europeană.
Alte centre financiare importante râvnesc la poziţia Londrei. Participanţii la un sondaj realizat în rândul celor 12.000 de membri ai ACI Financial Markets Association, un grup de tranzacţionare pentru pieţele valutare, susţin că oraşul german Frankfurt ar fi cel mai mare beneficiar în cazul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, urmat de Paris, New York şi Dublin. Agerpres