Efectele Formularului de înregistrare în scop de TVA (088) şi ale procedurii evaluării intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA sunt considerate negative de 97% dintre micii întreprinzători, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu.
”Principalele dificultăţi întâmpinate de IMM-uri ţin de birocraţia excesivă (95%), lipsa transparenţei criteriilor de evaluare (80%), neclarităţi în procedura de evaluare (75%), lipsa motivării în fapt şi în drept a deciziei de neîndeplinire a criteriilor (22%). Propunem ca Formularul 088 să fie înlocuit cu o declaraţie pe propria răspundere privind intenţia contribuabilului de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA, care să se completeze electronic şi să se depună online”, a spus Florin Jianu.
Acesta a precizat că societăţile care depăşesc plafonul de scutire a plăţii TVA, de 220.000 lei, stabilit prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt de drept plătitoare de TVA, iar parcurgerea unei proceduri de evaluare a intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA este justificată.
După 6 luni de la intrarea în vigoare a Codului fiscal, CNIPMMR a realizat, în perioada 16 mai – 13 iunie 2016, un sondaj privind modul de implementare şi efectele Formularului 088, precum şi ale procedurii evaluării intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA.
Conform sondajului, micii întreprinzători au solicitat adoptarea de măsuri legislative şi administrative pentru rezolvarea problemelor semnalate, susţinând necesitatea înlocuirii pentru IMM-uri a Formularului 088 cu o ”Declaraţie pe propria răspundere privind intenţia contribuabilului de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA”, care să se completeze electronic şi să se depună online (95%), reducerea şi simplificarea procedurilor administrative, cu implementarea principiului ”Only once”, astfel ca întreprinderile să nu fie supuse de mai multe ori la declaraţii şi proceduri administrative pentru aceleaşi date şi acelaşi subiect (80%), potrivit aceleiași surse.
Întreprinzătorii au solicitat şi eliminarea neclarităţilor din procedură, astfel încât liberul arbitru al Fiscului să nu se poată transforma în abuz (75%). (Sursa: Agerpres)