"Consider că atunci când vrei să faci o politică publică trebuie să te bazezi pe ceva, pe un studiu, pe o analiză de impact, pe o analiză economică. Am vrea să vedem înainte această analiză economică, să vedem câţi datori avem la stat. Noi ştim că primele 100 de firme cu datorii, 80% sunt de stat, dar mai departe nu ştim pe cine ajutăm prin această amnistie fiscală şi nu ne bazăm pe nicio cifră. Nu am văzut nicio cifră publică, iar lucrurile au luat-o pe repede-nainte", a spus el.
Jianu a precizat că CNIPMMR va face un sondaj în rândul membrilor săi în perioada imediat următoare pe acest subiect.
"Nu ştiu dacă e un semnal corect să spui că ştergi datoriile unor oameni. Adică întreprinzătorii corecţi îşi plătesc datoriile luna de lună, populaţia corectă, şi la un moment dat vine cineva şi spune că pentru unii care sunt mai egali facem o amnistie. Nu cred că este corect acest tip de abordare. Abordarea trebuie să fie unitară şi trebuie să fie constantă, pentru că s-ar putea la un moment dat să urmeze o altă amnistie şi atunci nimeni nu-şi va mai plăti taxele la stat", a mai afirmat Jianu.
El a mai spus că, deşi a mai existat o amnistie şi în 2015, datoriile s-au acumulat în continuare, prin urmare nu am rezolvat nimic.
"Cred că trebuie să ne uităm unde se adună datoriile constante. Vă putem spune asta foarte simplu: în sfera companiilor de stat, conduse foarte prost, or un management slab nu poate fi şters prin ştergerea datoriilor", a mai spus Jianu.
În opinia sa, companiile de stat trebuie mai întâi eficientizate, apoi să fie iertate de datorii.
"Logica ar fi întâi să ai o analiză foarte clară să vezi pe cine salvezi şi de ce, să faci public acest lucru, să ai o discuţie cu mediul de afaceri. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni absolut nimic de acest lucru. Şi, bineînţeles, un lucru pe care îl cerem de ani de zile, eficientizarea companiilor de stat. Nu este o soluţie să ştergi din timp în timp datoriile, deoarece, la un moment dat, cineva tot va plăti", a mai spus reprezentantul IMM-urilor.