„Deşi ştim foarte bine că avem printre cele mai mari viteze broadband de acces la internet din Europa şi poate chiar din lume, stăm cu siguranţă mai bine decât americanii, gradul de penetrare este foarte mic. Deşi avem foarte mulţi experţi buni în IT şi comunicaţii, numărul lor este destul de mic, raportat la populaţia generală. Populaţia generală a României este în momentul de faţă analfabetă digital. Ca să putem adopta transformarea trebuie să facem această alfabetizare”, a spus Jianu, conform Agerpres.
Potrivit acestuia, alfabetizarea digitală trebuie realizată în primul rând la nivelul profesorilor şi la cel al părinţilor.
„Dacă ratăm această a patra revoluţie industrială, ne va fi foarte greu să evoluăm ca ţară şi să atingem obiectivele pe care ni le dorim. Alfabetizarea digitală trebuie făcută în primul rând la nivelul profesorilor şi la nivelul părinţilor. Acolo, gradul de înţelegere a transformărilor digitale, magnitudinii acestor transformări este cel mai scăzut. Copiii sunt nativi, ei nu au neapărat nevoie să înţeleagă. Ei se nasc cu asta, ei ştiu asta, dar ei, la 2-3 ani, au tableta în mână şi se descurcă cu această unealtă cum ne descurcăm noi cu băţul în nisip”, a explicat ministrul Comunicaţiilor.
Potrivit acestuia, Ministerul Comunicaţiilor a gândit în acest sens un proiect cu Ministerul Educaţiei.
„Proiectul pe care l-am gândit împreună cu Ministerul Educaţiei trebuie să se adreseze copiilor, facem pre-training practic, noi trebuie doar să le arătăm o manieră mai eficientă şi mai sigură de a folosi tehnologia. Trebuie făcut şi pentru profesori, pentru ca ei să continue în momentul în care proiectul se finalizează, să asigure perioada de sustenabilitate, dar şi pentru părinţi. Părinţii văd internetul într-o manieră foarte ciudată. De la o categorie de vârstă în sus subiectele digitale sunt marginale” a precizat Jianu.