Întrebat care este părerea sa cu privire la situaţia Greciei, investitorul miliardar Jim Rogers care, împreună cu George Soros a pariat împotriva lirei sterline şi a câştigat, a spus că statul elen ar trebui lăsat să intre în faliment.

"Toată lumea vorbeşte despre Grecia de doi ani. Auzim în fiecare săptămână că lunea viitoare Grecia va fi mai bine. Şi Grecia poate că va fi mai bine azi, dar problemele se vor întoarce. Lumea se confruntă cu multe alte probleme.

Ceea ce aş face eu în schimb, şi am spus-o de multe ori, ar fi să las Grecia să dea faliment, să-şi reorganizeze activele şi apoi să o ia de la capăt. Până nu se va întâmpla acest lucru, discuţia despre Grecia va fi una fără sfârşit", a spus Jim Rogers pentru CNBC.

Un raport secret al Comisiei Europene şi al FMI arată că, în ciuda îndeplinirii tuturor promisiunilor de către Grecia, tot nu ar fi suficient pentru ca statul elen să atingă obiectivul de reducere a datoriilor sale la 120 la sută din PIB până în 2020. De asemenea, chiar dacă Atena va primi astăzi un nou împrumut de urgenţă pentru a evita falimentul, rata-record a şomajului şi deteriorarea economiei elene continuă să pună în pericol statul. Pentru o ţară cu o populaţie totală de 11 milioane, doar în luna noiembrie, 126.000 de greci şi-au pierdut locurile de muncă, în contextul în care creditorii internaţionali UE şi FMI au impus Atenei să concedieze alţi 150.000 de bugetari în următorii trei ani.

Premierul elen, Lucas Papademos, a declarat că ieşirea din zona euro va duce la haos economic de necontrolat. "Dar nu este deja această situaţie? Nicio bancă elenă nu a fost capabilă să se împrumute pe pieţe în ultimele trei luni. Marile companii greceşti sunt nevoite să-şi mute sediile în Bulgaria pentru a putea desfăşura o activitate comercială normală", remarcă publicaţia britanică Daily Telegraph.
<object id="cnbcplayer" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="https://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" height="360" width="640"> <param name="type" value="application/x-shockwave-flash" /> <param name="allowfullscreen" value="true" /> <param name="allowscriptaccess" value="always" /> <param name="quality" value="best" /> <param name="scale" value="noscale" /> <param name="wmode" value="transparent" /> <param name="bgcolor" value="#000000" /> <param name="salign" value="lt" /> <param name="flashVars" value="startTime=000" /> <param name="flashVars" value="endTime=000" /> <param name="movie" value="https://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/3000073700/code/cnbcplayershare/&startTime=0/&endTime=62" /> <embed name="cnbcplayer" pluginspage="https://www.macromedia.com/go/getflashplayer" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" bgcolor="#000000" quality="best" wmode="transparent" scale="noscale" salign="lt" src="https://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/3000073700/code/cnbcplayershare/&startTime=0/&endTime=62" type="application/x-shockwave-flash" height="360" width="640"></embed></object>