„O parte din proiectele anunţate nici măcar nu au fost începute, în timp ce, în cazul altora au fost demarate lucrările, însă nu au mai fost finalizate. Acest aspect face dificilă încercarea de a estima oferta curentă totală sau de a prezenta în mod realist proiectele aflate în curs de dezvoltare“, spun autorii studiului.
Aceştia mai precizează că este dificil să vorbeşti de o creştere a numărului de tranzacţii sau a preţului, în viitorul apropiat, rămânând o chestiune de timp până când dezvoltatorii vor fi nevoiţi să modifice preţurile unităţilor care se află la vânzare de prea multă vreme.
„În a doua jumătate a anului ne putem aştepta la o scădere a preţului mediu. Sunt şanse mici ca noi proiecte să fie anunţate pe piaţă, acesta fiind unul din factorii care ar putea influenţa evoluţia preţurilor“, preconizează consultanţii.  
În primele cinci luni ale anului, comparativ cu sfârşitul lui 2010, creditul ipotecar a crescut cu numai 2,2%. Cu toate acestea, blocajul de pe piaţa creditelor ipotecare se estimeată că va continua până la sfârşitul anului 2011. Din cauza faptului că majoritatea tranzacţiilor se fac prin programul „Prima Casă“ şi cumpărătorii se îndreaptă spre locuinţe vechi, dezvoltatorii au dificultăţi legate de vânzarea proiectelor de locuinţe noi.