Job-ul pentru care nu există școală în România

Într-o lume dominată de stres, nici concediile nu mai sunt ce erau altădată, având în vedere că suntem în permanență conectați la problemele de zi cu zi. Prin urmare, ca ceva firesc, în România, în ultimii șapte ani, a început să prindă un nou tip de turism: turismul wellness. Vorbim despre un segment popular la nivel internațional, cu perspective de dezvoltare și în România, după cum explică Ioana Marian, fondator despreSpa.ro.

Deși a înregistrat creșteri în 2015, față de anii anterior, piața spa din România a ajuns abia la 7,7 milioane de euro. Motivul? Fie pentru că la noi, încă există preconcepția potrivit căreia să mergi la spa, s-ar traduce prin investiții financiare considerabile. Fie, pentru că nu există o educație la nivelul consumatorilor de terapii de prevenție și de relaxare. Ba mai mult, în Legea turismului nu există o definiție a SPA-ului și niciun nomenclator de meserii care să permită crearea unor școli în domeniu, după cum explică Ioana Marian. Ea spune că, centre SPA, în adevăratul sens al cuvântului, sunt în jur de 40 la nivelul întregii țări, incluzând aici spa-urile de hotel. 

Pe urmele centrelor de SPA

Un astfel de centru găsim în cartierul brașovean Răcădău, unde, în urmă cu doi ani s-a înființat centrul de sănătate Atasagon Detox & Wellbeing. Aesta a implicat o investiție de 720.000 de euro, car ea fost susţinută de omul de afaceri turc Mohamad Gurkan. El a implementat mai multe astfel de centre în Turcia. Atasagon este rezultatul unei colaborări intensive dintre specialişti internaţionali, cu o vastă expertiză în domeniul wellbeing-ului. Mai mult, unul dintre fondatori, împreună cu un specialist în prepararea sucurilor detox (Juice Master) şi un maestru în meditaţie (Zen Life Coach), au participat la dezvoltarea şi implementarea unor concepte unice în cele mai renumite centre de detoxifiere din Turcia. 

O altă destinație de acest tip, găsim în Poiana Brașov, la hotelul Teleferic.  Aici, masajele speciale, sauna uscată, sauna umedă (hammam-ul), sauna infraroşu sau sala de relaxare, conferă o perspectivă deosebită asupra pădurii de brazi, care împrejmuiesc hotelul. Și nu doar atât. Hotelul este dotat și cu piscina interioară şi jacuzzi-ul exterior încălzit, scu sală de fitness şi Spa Bar.

În județul Covasna,  la Balvanyos, există un mic colț de rai, unde, pe lângă terapii și tratamente, pot fi făcute trasee de drumeții. Investiția în resortul din jurul Lacului Sfânta Ana depășește zece milioane de euro, iar hotelul complexului se află într-un poriect pilot european Nearly Zero Energy Hotels, fiind exemplu de bună practică în atingerea standardului de Clădire aproape Zero Energie. Aici,  valoarea totală a proiectului este de circa 500.000 de euro.