Jobul tău poate fi o armă teribilă împotriva schimbărilor climatice

job angajari

SURSA FOTO: Dreamstime

Luate în macro, schimbările climatice par de neoprit. În micro, însă, tot mai mulți cercetători spun că implicarea individuală poate da rezultate uimitoare.

Nu mai amâna, acționează

Este demult limpede că, pentru a rezolva criza climatică, avem nevoie de cât mai mulți oameni care să se implice și să determine schimbări în fiecare parte a vieții noastre, inclusiv la locul de muncă. Laure Legros, șefa departamentului experimente al WorkforClimate, explică cum poate fi transformat jobul într-un loc de muncă pentru climă, scrie infofinaciar.ro.

Dacă ați simțit îngrijorare sau anxietate în fața colapsului ecologic și a crizei climatice, nu sunteți singuri. De asemenea, este posibil să fi auzit și că cel mai bun antidot pentru aceste sentimente este acțiunea – dar cum? De unde să începi? Cum puteți avea un impact real?

Un prim pas evident este acela de a face schimbări în viața personală. Acest lucru ar putea însemna schimbarea obiceiurilor pentru a vă reduce propria amprentă sau participarea la acțiuni colective, cum ar fi voluntariatul într-un ONG pentru climă etc.

Dar ce se întâmplă dacă ați făcut deja aceste schimbări sau dacă doriți să vă îmbunătățiți impactul în alte domenii? Ei bine, locul ideal este la… muncă.

Da, locul în care petreceți (în medie) 1.700 de ore în fiecare an.

La muncă, pentru climă

Există o mulțime de motive pentru a intensifica acțiunile privind clima la locul de muncă, cel mai incontestabil fiind faptul că întreprinderile contribuie în mare măsură la criza climatică și că este nevoie de o transformare rapidă dacă vrem să creăm un viitor care să ne poată susține.

Acest lucru aduce și neplăcuta „disonanță cognitivă” pe care mulți dintre noi o resimțim atunci când există o neconcordanță între munca de zi cu zi și valorile noastre personale.

„Afacerile sunt singurul mecanism de pe planetă suficient de puternic în prezent pentru a produce schimbările necesare pentru a inversa degradarea socială și de mediu la nivel global”, spune Paul Hawken, fondatorul Proiectului Drawdown, un ONG menit să cerceteze când și cum încălzirea globală poate fi răsturnată.

Jobul climatic

Așadar, ideea principală este de a face din slujba ta o slujbă climatică. Să vă dedicați o parte – dacă nu chiar toate – din cele 1.700 de ore de lucru anuale pentru a rezolva cea mai mare și mai importantă problemă cu care s-a confruntat vreodată omenirea.

Pare să merite, nu?

Bine, acum întrebarea nu este dacă ar trebui sau nu să vă transformați locul de muncă într-un loc de muncă legat de climă (da, evident!), ci cum?

Mi se pune adesea această întrebare. Și, deși nu pretind că am un răspuns definitiv, având în vedere că drumul către munca în domeniul climei este unic pentru fiecare persoană, am câteva idei despre cum să formulez întrebarea.

Realizarea schimbării din interior

Realitatea este că mișcarea pentru climă are nevoie disperată de oameni care lucrează activ în interior pentru a ajuta la schimbarea corporațiilor. Cele mai multe companii nu vor face schimbările necesare fără convingere, deoarece aceasta intră în competiție cu imperativul de a maximiza profiturile pe termen scurt. Aici intervin angajații.

Angajații sunt, fără îndoială, cel mai valoros bun pe care îl are o companie, iar această valoare aduce putere. Puterea de a milita pentru mediu. Pentru a conduce schimbări reale. Pentru a împinge acțiunile de combatere a schimbărilor climatice în sus pe scara corporativă.

S-o putea?

O întrebare pe care trebuie să v-o puneți este: Vă puteți imagina evoluția companiei dumneavoastră pentru a contribui în mod productiv la rezolvarea crizei climatice și la construirea lumii de care avem nevoie?

Permiteți-vă să vă imaginați că este posibil. Cum ar arăta acest lucru? Cum v-ați simți intrând în fiecare dimineață la birou sau spunând oamenilor că lucrați pentru un campion al climei, care își face treaba într-un mod autentic și semnificativ?

Dacă credeți că organizația dvs. se poate schimba și vă simțiți pregătit pentru această provocare, vă recomand să rămâneți și să încercați să vă influențați compania din interior.

Cum, câteva variante

O modalitate de a aduce acțiunea climatică în munca dvs. de zi cu zi este să vă gândiți la modul în care rolul dvs. existent poate contribui în mod pozitiv la transformarea companiei dvs.

Dacă lucrați în domeniul resurselor umane, de exemplu, puteți încerca să oferiți beneficii mai ecologice angajaților sau să creați o politică de călătorie mai prietenoasă cu clima.

Dacă lucrați în domeniul financiar, puteți introduce durabilitatea în măsurarea performanțelor sau puteți face o evaluare a riscului climatic și a lanțului de aprovizionare.

Dacă lucrați în marketing, puteți să vă asigurați că întreprinderea elimină practicile de „greenwashing” și comunică cu integritate și transparență.

Dacă lucrați în domeniul lanțului de aprovizionare, puteți să vă orientați către furnizori care sunt lideri în materie de durabilitate. Sau să colaborați cu furnizorii pentru a dezvălui propriile emisii și a stabili obiective.

Și lista poate continua.

Ideea este că sustenabilitatea nu ar trebui să fie responsabilitatea exclusivă a echipei de sustenabilitate. Sustenabilitatea ar trebui să fie încorporată peste tot în organizație, iar fiecare angajat poate contribui la realizarea acestui lucru.

Implică-i și pe ceilalți

Dincolo de rolul tău de zi cu zi, există ceva poate chiar mai interesant de făcut. Construiește puterea și influența colectivă cu un grup de acțiune pentru climă al angajaților.

Crearea unui impuls intern privind clima vă poate ajuta să avansați și să atingeți obiective climatice ambițioase pentru organizația dumneavoastră.

Această acțiune se referă la angajații care contribuie în mod activ la acțiunile companiei lor. Ce ar trebui să fie prioritar? Ce face bine compania și unde nu reușește? Unde există posibilitatea de a face un pas înainte și de a face mai bine? Găsiți-vă oamenii, luați în considerare aceste întrebări și puneți în aplicare un plan de acțiune.

Drumul e al tău

Atunci când vine vorba de o activitate care să se alinieze cu valorile și ambițiile dvs. în materie de climă, nu uitați că este posibil să nu fie un proces liniar. Dar, indiferent ce decideți, nu există o cale greșită.

Fiecare persoană, fiecare întreprindere, fiecare comunitate care militează pentru schimbare ne apropie de obiectivul final. O climă care ne poate susține pe noi, mediul nostru și generațiile viitoare.