Lipsa de personal medical este una dintre problemele mari cu care se confruntă toate țările din UE la ora actuală.
Acest lucru este foarte ușor de observat analizând numărul de joburi în domeniul medical postate zilnic pe diferitele portaluri de joburi din țară și străinătate. Potrivit platformei de joburi infomunca.ro, 31,8% din joburile pentru străinătate se află în domeniul medical. Potrivit aceleiași surse, deficitul de cadre medicale nu este doar mare, ci este din ce în ce mai mare odată cu trecerea timpului. Astfel, sunt la mare căutare doctori, mai ales specialiști dar și asistenți medicali, farmaciști și nu în ultimul rând infirmieri sau îngrijitori persoane vârstnice.
Salariile variază bineînțeles, în funcție de țara, poziție și nivelul de pregătire și experiență. În străinătate, un medic specialist român poate primi lejer 4000 – 6000 euro însă, remunerația poate să ajungă și la 10000 -12000 euro în unele cazuri (mai ales pentru țările nordice precum Suedia sau Danemarca). Trebuie specificat că acestea sunt salarii de început și că în timp acestea pot crește semnificativ în funcție de ușurință cu care personalul medical se adaptează condițiilor și exigențelor din țara în care emigrează. În foarte multe cazuri, angajatorii oferă medicilor, pe lângă un salariu motivant și alte beneficii precum chirie, mașină de serviciu și chiar și ajutor pentru integrarea familiei medicului în țara respectivă.
Pentru asistenți medicali și infirmieri salariile sunt ceva mai modeste însă chiar și așa depășesc cu mult salariile din România. De exemplu, cei care sunt interesați de locuri de muncă în Anglia ar trebui să știe că un asistent medical poate lua între 12 și 16 lire sterline pe oră adică între 1900 și 3000 lire pe lună iar infirmierii primesc un salariu de aproximativ 7.5 – 8.5 lire pe oră.
În majoritatea cazurilor, limba engleză este un criteriu necesar de eligibilitate pentru a munci în străinătate în domeniul medical. Excepție de la această regulă o face Germania, aceasta fiind probabil singura țara din Europa care nu acceptă personal medical străin, decât dacă acesta vorbește la nivel cel puțin B2 limba germană.
Țările precum Suedia și Danemarca acceptă pentru început vorbitori de limba engleză însă, în timp, personalul angajat are obligația de a învață limba țării respective. În majoritatea cazurilor, cursurile de limbă sunt plătite tot de angajatorii străini.
Țările în care în 2017 se cere personal medical din România sunt: Anglia, Germania, Irlanda, Franța, Belgia, Olanda, Suedia, Danemarca, Norvegia, Austria. Acest lucru nu înseamnă că celelalte țări din UE sau din afară Uniunii nu sunt interesate de personal în acest sector, ci doar că acestea nu oferă salarii destul de competitive sau condiții de relocare destul de bune pentru ca românii să aplice la joburile lor.
Cererea de personal medical în afara țării este așa de mare în acest moment încât, foarte multe companii de recrutare specializate în sectorul medical, nemaigăsind candidații necesari în țările de origine, și-au deschis filiale și au început să recruteze în România. Din păcate, s-a ajuns ca, chiar și la noi în țara, numărul de candidați să fie foarte mic iar dacă situația persistă vom fi (probabil deja suntem) nevoiți să importam și noi la rândul nostru, forță de muncă din străinătate. Din fericire pentru candidați și din păcate pentru unii angajatori, România are încă niște regului destul de stricte cu privire la angajarea personalului de altă cetățenie, aceste reguli făcând importul de forță de muncă din străinătate un proces foarte dificil. Acest lucru este bineînțeles, foarte benefic pentru cetățeanul de rând pe de o parte însă, pentru economie, pe termen lung, s-ar putea să fie un adevărat dezastru.
Articol realizat de Matei Ioan, CEO Infomunca