În fiecare zi, ne-am obișnuit să dăm vina pe criza economică pentru toate schimbările negative care apar. Totuși unele schimbări se produc chiar dacă economia ar funcționa mai bine. Unele dintre modificările care survin în piața muncii pot fi anticipate, altele însă nu. Fără îndoială, vor exista și noi provocări care pot răsări fără avertisment și care, inevitabil, ne pot influența viața.
Cert este că nu toate schimbările din câmpul muncii sunt rezultatul crizei financiare. Unele dintre acestea apar drept rezultat al progreselor tehnologice și științifice. Multe locuri de muncă, din următoarele decenii, probabil că nici nu există în prezent.
Tehnologia va revoluționa societatea și afacerile, dar și modul în care trăiesc oamenii. În fiecare zi, auzi știri în mass-media în care sunt prezentate povești reale de dezvoltare tehnologică rapidă. Tendințele tehnologice vor schimba modul cum oamenii muncesc, învață, produc bani, fac afaceri, caută servicii și tratamente medicale sau își petrec vacanțele.
Iată câteva dintre cele mai importante tendințe tehnologice:
- Munca online, munca de acasă, cu tehnologii de tip Virtual Port Network (VPN)
- Cumpărături online și realitate virtuală prin care oamenii pot testa produsele fără să le atingă
- Cumpărături prin care oamenii pot duce experiența la un nivel înalt, prin căutare vizuală și Inteligență Artificială (IA)
- Învățarea la distanță prin utilizarea programelor de tip Zoom, Meet, Microsoft Teams, Skype, Webex, Google Classroom, Discord și altele
- Livrare de pachete la domiciliu cu roboți
- Vânzări pe mobil, capacitatea de a plăti cu servicii Apple Pay sau Google Pay
- Lanțul digital de aprovizionare 4.0 care folosește tehnologii avansate tip Blockchain, Cloud sau Big Data
- Modalități de plată digitale și de plată fără contact ce ajută în evitarea pericolului de infectare cu COVID-19
- Divertisment online, concerte, înregistrările live online.
Alte tendințe tehnologice care transformă societatea, sunt:
- Telesănătate prin care oamenii se pot conecta cu un doctor oriunde și oricând, prin intermediul unui ecran de laptop sau smartphone
- Fabricația aditivă, cunoscută cu denumirea de imprimare 3D, prin care se construiesc obiecte tridimensionale; s-au realizat măști de protecție și ventilatoare de respirație
- Tehnologii de Informație și Telecomunicații de înaltă capacitate
- Modalități comerciale de a folosi tehnologia 5G
- Roboți și drone pentru diferite servicii (dezinfectarea spațiilor publice, distribuirea hranei oamenilor din carantină, plimbarea animalelor de companie).
În următorii 25-50 de ani, principalele meserii ale viitorului vor fi:
- Specialist în robotică și în Inteligență Artificială (IA)
- Dezvoltator de software și aplicații IT
- Director de vânzări, analist de marketing, consilier financiar
- Logoped, fizioterapeut, asistentă medicală, manager medical.
Progresul continuă și apar noi profesii, însă el va afecta pe unii angajați, care își vor pierde job-urile. Automatizarea și programele de software de inteligență artificială pot elimina anumite posturi în servicii pentru clienți și anumite locuri de muncă. Cel mai mare impact va fi simțit în domenii precum: transport, servicii pentru consumatori, servicii pentru clienți, logistică.
Locurile muncă care vor dispărea în următoarele decenii pot fi:
- Muncitor tipograf și dactilograf
- Cititor de contoare
- Casier încasator parcare
- Formator specializat în educație primară și secundară
- Operator de telefonie
- Asistent de farmacie
- Lucrător poștal, curier, operator proiecție film
- Reporter de știri, crainic radio și TV, corespondenți
- Tehnician de terapie respiratorie
- Funcționar bancar și funcționar administrativ.
Persoanele care lucrează în aceste domenii sau care studiază pentru a se specializa în astfel de posturi vor fi nevoite să se reorienteze. Formarea profesională va fi din ce în ce mai importantă mai ales pentru tineri, atât în țară, cât și în străinătate, chiar în următorii 5-10 ani. Pentru asta ei pot să-și facă credite nebancare pentru a se califica în diverse domenii de succes precum:
- Cursurile de specializare în robotică
- Cursuri de Inteligență Artificială (IA)
- Cursuri de programare și cursuri de alfabetizare digitală new media
- Cursuri în securitate cibernetică
- Cursuri de specialist în activitatea de Coaching și altele.
Unii oameni cu spirit antreprenorial nu mai caută un loc de muncă, ci aleg să-și înceapă propria afacere. Cea mai mare frână la această inițiativă antreprenorială este însă lipsa de alternative în caz de faliment. Totuși, cei curajoși își îndreaptă atenția spre împrumuturi rapide fără acte pentru a obține banii necesari pentru a-și deschide o afacere. Asta nu îi scutește pe întreprinzători de nevoia de a depune toate eforturile pentru a putea avea continuitate.