Taxa pe valoarea adaugata (TVA) va creste anul viitor cu 3%. Sau, poate ca nu. Poate ca va creste cota unica. Sau, poate ca nu. In acest moment, strategia fiscala este subiect de disputa politica intre partidele de la guvernare. In plus, expertii europeni pledeaza pentru cresterea impozitelor care sa asigure o majorare a nivelului de venituri la bugetul de stat.

De mai bine de un an de zile ne luptam cu scenarii care dau ca sigura cresterea sau “stagnarea” unuia dintre cele mai importante taze: TVA. Totul pe fondul necesitatii asigurarii unor venituri mai mari la bugetul de stat, capabile sa faca fata si unor cofinantari pentru fondurile europene ce vor veni in anii care urmeaza.


Nici acum lucrurile nu sunt clare. Dupa ce ministrul finantelor, Sebastian Vladescu (PNL) se jura ca demisioneaza in cazul in care creste TVA, iata ca, recent, a spus ca ia in calcul si aceasta posibilitate. Plusand, Vladescu a declarat ca Ministerul Finantelor a elaborat mai multe scenarii pentru cresterea veniturilor bugetare la peste 30% din PIB si ca asteapta decizia politica pentru adoptarea unuia sau altuia dintre ele. Variantele in lucru se refera, in principal, la cresterea TVA la 22%, la majorarea cotei unice la 19%, dar mai sunt si alte doua “colaterale” care prevad mentinerea celor doua impozite la nivelul actual sau cresterea, in paralel, si a TVA si a cotei unice. Aici ar fi de mentionat faptul ca, in cazul in care se majoreaza fiecare dintre cele doua impozite – TVA sau cota unica, cu trei puncte procentuale, veniturile la bugetul de stat nu vor creste decat cu doi la suta. Acest nivel nu va permite atingerea acelui “optim” de 30% din produsul intern brut.


Gheorghe Pogea(PD), vice-prim-ministru, sustine necesitatea suplimentarii veniturilor, dar este de parere ca acest lucru se poate face si din alte resurse, nu neaparat din majorarea TVA sau a cotei unice. “Avem la indemana alte parghii pe care putem actiona: majorarea redeventelor, care sunt la niste nivele ridicol de mici, introducerea unor taxe pe mediu, extinderea bazelor de impozitare si scoaterea la suprafata a muncii la negru”, explica Pogea.


Oamenii de afaceri sunt nemultumiti, in primul rand, de lipsa de predictibilitate din “piata”, care le provoaca pierderi financiare la propriu. “Noi cerem Guvernului sa abandoneze metoda de incercare a mediului de afaceri, de lansare de baloane de sapun, ca sa ne testeze noua reactia. Oamenii de afaceri vor ca Executivul sa promoveze solutii profesioniste, care ar urma sa ramana valabile minimum trei ani”, arata Florin Pogonaru, presedinte AOAR. Asociatia solicita ca evaluarile impactului masurilor fiscale asupra mediului de afaceri sa nu se rezume la simple calcule aritmetice, ci sa fie rezultatul unor simulari folosind modele economice consacrate.


Analistii economici sunt impartiti: o parte dintre ei sustin cresterea TVA, ca fiind o masura sigura de crestere a veniturilor bugetare, in vreme ce altii avertizeaza asupra pericolului pe care il contine aceasta masura. “Chiar daca in felul acesta va fi stopat consumul, presiunea cea mai mare va fi exercitata asupra veniturilor mici. Poate ca acesta este si motivul pentru care se gandesc si se razgandesc asa”, spune Gabriel Sincu, Tax Manager, Haarman&Hemmelrath.

Poate ca aici ar fi de mentionat ca nici tehnic nu se stie cum se vor incasa banii din TVA anul viitor, dat fiind faptul ca tehnologia in sine nu este pusa la punct.



Ministerul Finantelor a elaborat mai multe scenarii privind modificarea Codului fiscal si asteapta decizia politica, existand in esenta doua variante: taxe sau deficite mai mari.

Sebastian Vladescu,

ministrul finantelor







Noi cerem Guvernului sa abandoneze metoda de incercare a mediului de afaceri, de lansare de baloane de sapun, ca sa ne testeze noua reactia. Vrem un mediu predictibil.

Florin Pogonaru,

presedinte AOAR

TVA la mutare: alb sau negru?

“Fara cresterea TVA nu se poate. Daca ar fi fost acceptata masura atunci cand am propus-o, acum ar fi fost lucrurile deja uitate. Am incercat si eu celelalte metode, dar ele nu aduc prea multi bani la buget”, militeaza fostul ministru de finante, Ionut Popescu.


In schimb, avocatul Gabriel Biris, expert in fiscalitate, spune ca nu este nevoie sa cresti TVA, ci sa limitezi abuzurile. “La nivelul anului 2005, banii pierduti de bugetul public prin abuzul de microintreprinderi si de alte facilitati s-a ridicat la 1,8 miliarde de euro”, explica Biris.