Similar unor jocuri de rol, "balena albastră" propune participanţilor 50 de provocări ce trebuie îndeplinite, sinuciderea fiind ultima pe listă şi prin care se încheie jocul.
Jocul este practicat în principal de grupuri închise pe reţele de socializare, precum Facebook sau Twitter, şi afectează în principal tineri şi adolescenţi în genera tăcuţi şi introvertiţi.
Jorge Luis Vargas, directorul Dijín, a declarat presei că nu se poate confirma încă faptul dacă moartea celor trei adolescenţi originari din Bogota şi departamentele Norte de Santander şi Valle del Cauca este legată de acest joc şi a subliniat că investigaţi se desfăşoară în colaborare cu Interpolul.
"În majoritatea cazurilor sunt aleşi adolescenţi tăcuţi, care au probleme cu familia, introvertiţi sau cu o anumită boală. Ameninţările au avut loc în unele cazuri. De multe ori adolescenţii sunt manipulaţi să-şi facă singuri rău", a precizat Vargas.
El a avertizat totodată familiile şi profesorii în legătură cu acest fenomen, pe care l-a descris drept o "cyber-inducţie spre durere fizică", detectat în urmă cu patru ani în Rusia dar care în ultimele două săptămâni a ajuns şi în Columbia.
Acest fenomen online are deja un mare impact în unele ţări din America de Sud, precum Brazilia, unde autorităţile investighează o serie de morţi suspecte în rândul adolescenţilor şi mai multe tentative de suicid atribuite acestui joc la modă pe internet şi care a declanşat alarma. Agerpres