Dan Voiculescu a negat interesul pentru Petrom, dar Dinu Patriciu a confirmat ca e dispus sa intre in cursa privatizarii alaturi de un partener puternic. Al doilea grup este format din Ovidiu Tender, Corneliu Iacubov, Attila Kovacs (partenerul celor doi de la RAFO Onesti), "alaturi de William Matser, seful arhivelor NATO, si compania americana din domeniul petrolului Halliburton" (dupa cum sustine Ovidiu Tender), care pana in 2000 l-a avut presedinte pe actualul vicepresedinte al SUA, Dick Chene
Dan Voiculescu a negat interesul pentru Petrom, dar Dinu Patriciu a confirmat ca e dispus sa intre in cursa privatizarii alaturi de un partener puternic. Al doilea grup este format din Ovidiu Tender, Corneliu Iacubov, Attila Kovacs (partenerul celor doi de la RAFO Onesti), „alaturi de William Matser, seful arhivelor NATO, si compania americana din domeniul petrolului Halliburton” (dupa cum sustine Ovidiu Tender), care pana in 2000 l-a avut presedinte pe actualul vicepresedinte al SUA, Dick Cheney.
Al treilea grup ar urma sa-i cuprinda pe Sorin Ovidiu Vintu si Liviu Luca, presedintele sindicatului din SNP Petrom, alaturi de Vagit Alekperov si Ralif Safin, presedintele LUKoil si, respectiv, presedintele LUKoil Europe Holding BV, actionarul filialei din Romania a grupului rusesc.
Detaliile privind aceasta desfasurare de forte incep acum sa iasa la lumina, iar metodele folosite merg de la atacarea fatisa a adversarilor, pana la inregistrarea convorbirilor telefonice private intre oamenii de afaceri implicati. La prima vedere, in centrul atentiei sunt Dinu Patriciu si Dan Voiculescu. Discutiile acestora despre Petrom, dar si despre adversarii interesati de soarta companiei petroliere au fost inregistrate nu se stie inca de catre cine. Din investigatiile noastre rezulta ca pana acum cele trei tabere au actionat pe mai multe planuri. Dinu Patriciu si Dan Voiculescu au infiintat in Cipru o firma al carui sediu central este la Viena si care se ocupa de tranzactii cu petrol. Liviu Luca spune ca a fost contactat pentru a se alatura celor doi, dar a refuzat oferta. Sorin Ovidiu Vintu a fost la Moscova in ianuarie. Patriciu, Voiculescu si Tender il suspecteaza ca a negociat cu conducerea LUKoil intrarea intr-un consortiu. Vantu a confirmat vizita la Moscova, dar nu discutia cu Alekperov. Ovidiu Tender, singurul care recunoaste ca vrea sa cumpere Petrom, spune ca si-a gasit parteneri solizi „in compania Halliburton si in persoana sefului arhivelor NATO, William Matser”. Acesta din urma negociaza cu Tender preluarea a 45% din actiunile grupului de firme Tender, evaluat la 300 milioane de dolari.
Dinu Patriciu si Ovidiu Tender se mai lupta puternic si in sectorul petrochimiei romanesti. Sustinut de ministrul industriei si resurselor, Dan Ioan Popescu, Patriciu incearca sa integreze Rompetrol Chemicals intr-un grup care ar mai cuprinde Oltchim si Arpechim. Ovidiu Tender vrea insa sa cumpere Oltchim si sa il alature de Solventul Timisoara si RAFO Onesti.