In mod normal, privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) ar trebui sa se apropie de finish. Graficul, acceptat de autoritatile romane de comun acord cu organismele financiare internationale, are ca termen sfarsitul lunii februarie, pentru lansarea oficiala a ofertei de vanzare a pachetului majoritar de actiuni detinut de Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS). Luna decembrie a acestui an ar trebui sa fie punctul final al privatizarii BCR.
Nu cu mult timp inainte de ultimul pas spre vanzarea bancii, consultantul pentru privatizare, Merrill Lynch (selectat in anul 1999), a anuntat ca renunta la serviciile de consiliere. Victor Ciutacu, purtatorul de cuvant al APAPS si consilier al ministrului privatizarii Ovidiu Musetescu, explica retragerea Merrill Lynch ca efect al „modificarilor de substanta intervenite in echipa de consultanti desemnati de Merrill Lynch, in timpul derularii contractului, mai lung decat era estimat initial”. Prelungirea procesului de privatizare peste termenele prevazute initial presupunea si reinnoirea contractului de consultanta. „Contractul incheiat in 1999 cu Merrill Lynch a avut o durata de 14 luni si urma sa expire la data de 6 noiembrie 2001. Parcurgerea strategiei de privatizare impunea o prelungire a contractului de consultanta, cu cel putin 14 luni, pana in decembrie 2002”, afirma aceeasi sursa. Reprezentantii Autoritatii se rezuma la aceasta motivatie, incheind subiectul cu „atat si nimic mai mult”.
Justificarile Merrill Lynch sunt ambigue. „Afacerile din Europa ale grupului nostru financiar se gasesc intr-o perioada de restructurare. Din aceasta cauza si proiectele pe care le avem in Romania au fost reconsiderate”, spun reprezentantii biroului de relatii cu presa al Merrill Lynch Londra. Acestia au evitat sa comenteze punctual cazul BCR. Matthew Voegl, unul din analistii pentru Romania ai bancii de investitii, a spus ca pe viitor banca americana va mai avea proiecte in Romania. „Merrill nu s-a retras de pe aceasta piata”, a spus el.
Este interesanta decizia de retragere a Merrill Lynch, in conditiile in care, daca privatizarea s-ar derula conform graficului prestabilit, anul acesta consultantul extern ar fi avut de incasat un onorariu de succes de 1,5% din valoarea de vanzare a BCR. Evaluarile de pana acum vorbesc de sume cuprinse intre 800 milioane de dolari si 1,2 miliarde de dolari, iar declaratiile oficialilor sunt ferme cand anunta ca banca se va vinde la un pret care sa redea cat mai fidel potentialul ei pe piata: detine o treime din activele sistemului bancar, are o pondere de 30% atat la resurse atrase, cat si la credite acordate agentilor economici, realizeaza aproape 50% din decontarile interne, are aproape patru milioane de clienti.
Cine preia onorariul de succes?
In absenta unor explicatii, care sa clarifice retragerea serviciilor oferite de Merrill Lynch comisiei de privatizare a BCR, apar speculatiile. Este posibil, pe de o parte, ca Merrill Lynch sa anticipeze o noua prelungire a termenului pentru privatizarea bancii. Sau, probabil, bugetul alocat pentru serviciile de consultanta s-a epuizat. In 1999, doua banci au pornit la drum pentru privatizare: Banca Agricola si BCR. Desi cu greu, Banca Agricola a fost vanduta, anul trecut. Pentru BCR, procesul de pregatire al privatizarii inca nu s-a incheiat, finalizarea lui presupunand noi cheltuieli. In 1999, Merrill Lynch a acceptat sa preia consultanta pentru privatizarea BCR, prezentand o oferta financiara situata la limita minima – 500.000 dolari. Finantarea acestor servicii s-a facut din bani PHARE.
Cheltuielile ar fi putut sa urce pana la 1,2 milioane de dolari, o suma maxima solicitata de alti participanti la licitatia de atunci, dar care i-a costat, clasandu-i pe locuri inferioare Merrill Lynch. Consultantul american si-a permis la vremea aceea sa coboare pretul, fiind un partener important al autoritatilor romane in alte business-uri. Tocmai castigase licitatia pentru intermedierea unui imprumut solicitat de Ministerul Finantelor – 425 milioane de dolari, prin lansarea unei emisiuni de obligatiuni (demersurile au esuat ulterior, din cauza lipsei de interes din partea investitorilor pentru obligatiunile romanesti); era, de asemenea, un partener veritabil pentru Banca Nationala a Romaniei, pentru care obtinuse imprumuturi de 275 milioane de dolari, dar si pentru BCR, caruia in 1997 ii intermediase un credit de 75 milioane de dolari.
Merrill Lynch renunta la consultanta pentru privatizarea BCR, lasand in urma un vid pe care autoritatile romane se grabesc sa-l inlature. Un nou nume este deja vehiculat sa ia locul consultantului britanic: JP Morgan Chase & Co. Astazi, JP Morgan se plaseaza in acelasi context in care era, in 1999, Merrill Lynch. Este un redutabil partener pentru autoritatile de la Bucuresti: intermediar in emisiunea de euroobligatiuni lansata anul trecut pe pietele externe, favorit pentru consultanta oferita in privatizarea RomTelecom, pretendent la consultanta pentru privatizarea SNP Petrom, intermediar pentru imprumutul de 150 milioane de dolari destinat societatii Termoelectrica.
O estimare a afacerilor JP Morgan Chase & Co. in Romania indica suma de un miliard de dolari. „Comisia de privatizare si reprezentantii Bancii Mondiale au investigat posibilitatea desemnarii unui consultant de privatizare redutabil. In urma cu o saptamana s-a luat decizia de a invita JP Morgan pentru discutii”, explica surse APAPS. Lucru care s-a si intamplat. Saptamana trecuta, la Bucuresti, au avut loc discutii intre Florin Vasilica, reprezentantul pentru Romania al bancii de investitii, si doi oficiali romani: Nicolae Danila, presedintele BCR si Ovidiu Musetescu, seful comisiei de privatizare a bancii. Reprezentantul JP Morgan s-a ferit sa spuna clar ca banca pe care o reprezinta este noul consultant pentru privatizarea BCR. „Asteptam raspunsul guvernului. Noi ne-am prezentat oferta”, a spus Vasilica.
JP Morgan are trecere la Palatul Victoria
JP Morgan Chase & Co. este banca de investitii care in 1999 a ocupat locul al doilea la licitatia care avea sa desemneze Merrill Lynch castigator. In baza acestei calificari, care a avut loc in urma cu aproape trei ani, este astazi JP Morgan favorit, desi, conform unor surse din comisia de privatizare de atunci, in caietul de sarcini nu a fost prevazut acest lucru. Surse apropiate procesului de privatizare a BCR spun ca renuntarea la organizarea unei noi licitatii nu este in afara legii. De altfel, un act normativ emis de Guvern ar putea sa rezolve elegant aceasta problema. „Aceasta este o solutie pentru a nu periclita termenul de privatizare a BCR”, spun surse APAPS.
Insa, este sigur ca trecand peste aceasta licitatie, vanzarea BCR se va face in graficul stabilit cu organismele internationale? Un nou consultant inseamna in primul rand o noua evaluare a bancii. Daca se doreste o vanzare profesionista a BCR, atunci banca va trebui expertizata pornind de la ultimele rezultate financiare. Auditul pentru anul 2001 nu se va finaliza prea curand si firesc este ca noul consultant sa aiba si acest raport ca suport pentru propria evaluare. Surse guvernamentale spun ca reprezentantii JP Morgan au promis ca vor finaliza raportul de consultanta in sase luni. „Totul depinde si de compania de consultanta care va face parte din consortiu”, spun sursele citate. Astfel, putem spune ca primul termen prevazut pentru lansarea ofertei de privatizare – februarie 2002 – va fi, cu siguranta, depasit. In plus, nu este exclus ca noul consultant sa vina cu propria sa viziune privind strategia de privatizare.
Modificarile intervenite la nivelul consultantului in privatizarea BCR ar putea intarzia vanzarea BCR, dar, in mod sigur, nu va conduce la alterarea calitatii investitorului care va prelua pachetul majoritar de actiuni.
JP Morgan a pierdut In afacerea Enron
· JP Morgan Chase & Co se numara printre cele mai mari conglomerate financiare la nivel global. In ultimii zece ani, lupta pentru suprematia bancara din SUA s-a purtat intre trei mari jucatori: Citigroup, JP Morgan si Merrill Lynch. r
Fuziunea de la sfarsitul anului 2000 dintre Chase Manhattan si J.P.Morgan a dat nastere celui r
de-al doilea grup de servicii financiare, cu active in valoare de 694 miliarde dolari si operatiuni in peste 50 de tari. Chase Manhattan, o banca comerciala si JP Morgan, o banca de investitii, au incercat sa treaca peste zona de influenta din Texas si nordul Americii. r
Analistii spun ca un lucru este cert: sefii Merrill Lynch si cei ai JP Morgan nu au fost niciodata prieteni (sau daca doriti nu au fumat aceeasi marca de trabucuri). Nu putine au fost momentele in care cele doua banci si-au adus acuzatii reciproce vorbind despre furtul de documente sau angajati.r
Falimentul grupului Enron a prins JP Morgan Chase pe picior gresit. In consecinta, expunerile grupului bancar in aceasta afacere se ridica la aproximativ 500 milioane USD, imprumuturi si linii de creditare. Bani care vor fi recuperati cu mare dificultate.r
r
Merrill Lynch concediaza masivr
r
Merrill Lynch este cea mai mare firma de brokeraj din lume, domeniu in care se lupta cu un alt gigant financiar si anume Morgan Stanley Dean Witter. Sefii de la Merill au cazut insa in plasa propriei strategii. r
Dupa cinci ani de extinderi continue ale afacerilor grupului, acestia si-au dat seama ca s-au intins mai mult decat isi puteau permite. Rezultatul a fost concedierea a peste 15.000 de angajati in 2001 si a inca aproape 9.000 anul acesta. r
Pierderile au fost si ele pe masura, depasind 1,3 miliarde de dolari. Evenimentele de la 11 septembrie au pus practic capac peste perioada de recesiune continua a afacerilor Merrill Lynch.r