Un astfel de joc, numit de specialisti Massive Multiplayer Online Role Playing Game, este un fel de poveste interactiva, localizata adesea in timpuri medievale. La fel ca o poveste clasica, jocul este plin de monstri, orase, castele, comori. Jucatorul poate lua rolul unui arcas, spadasin, magician sau chiar al unui hot care, pe masura ce trece prin mai multe aventuri, devine mai experimentat si mai puternic. In ce scop? Depinde de la joc la joc, dar in majoritatea cazurilor, trebuie sa invingi un monstru extrem de puternic. Cu adevarat deosebita la acest tip de joc este posibilitatea de a interactiona cu sute sau mii de alti jucatori, care influenteaza evolutia personajului in pielea caruia te afli. Implicarea celorlalti jucatori merge de la ajutorul acordat pentru a trece peste o incercare mai grea sau colaborarea in interes comercial, pana la actiuni cu caracter „penal”: jefuirea sau uciderea unor participanti la joc. Jocul este populat de mai multe clanuri care, la randul lor, pot forma aliante pentru a porni la razboi. Din acest punct de vedere, dinamica actiunii este extraordinara, nici un joc clasic neputand-o egala.

Sa nu iti faci griji ca personajul tau va ajunge prea puternic intr-un timp prea scurt si te vei plictisi. Jocurile sunt atat de bine concepute incat dezvoltarea personajului poate dura ani de zile si vei avea tot timpul parte de noi aventuri. De exemplu, cei de la www.darkandlight.com vor lansa un joc care sa aiba o lume virtuala 3D de aproape 40.000 kmp cu 12 regate, 213 orase, aproape 50 de mii de fortarete si foarte multe sate, care pot fi explorate de zeci de mii de jucatori. Daca vrei sa joci ceva pe cinste, trebuie sa si platesti. In cazul jocului EverQuest, pe langa pretul CD-ului original, de 40 USD, platesti 65 USD pentru abonamentul pe sase luni. Pretul este justificat de calitatile grafice 3D care, in plus, necesita resurse mai mari: un PC performant si conexiune cat mai buna (cel putin 56 Kbps). Dar nu trebuie sa te impacientezi! Exista si jocuri gratuite: in special cele aflate in faza de teste, precum www.dransik.com si www.darkandlight.com. La www.tibia.com poti sa joci gratis sau, daca vrei sa ti se ofere unele avantaje la dezvoltarea personajului tau, vei plati un abonament pe sapte luni, de 40 USD. De exemplu, doua avantaje ale abonamentului constau in posibilitatea crearii propriului clan si acces la mai multe taramuri si aventuri. Aceste jocuri sunt uneori atat de bine realizate, incat ajungi sa iti dedici ore intregi in fiecare zi pentru dezvoltarea personajului tau. Tot timpul va exista un un alt jucator care iti este adversar si pe care vrei sa-l dobori sau descoperi o noua aventura. Pana intr-un tarziu, cand vei realiza ca ceva este in neregula cu tine, de petreci atata timp in fata calculatorului numai pentru un joc si vei incerca sa te opresti. Sa nu crezi ca va fi asa usor.

Studiu de caz: www.dransik.com

Un avantaj incontestabil al acestui joc este accesul, inca, gratuit. In plus, nu solicita prea multe resurse, insa grafica si lumea nu sunt atat de complexe cum se intampla in EverQuest. Poti castiga experienta nu numai infruntand monstri, ci si printr-o meserie cum ar fi cea de bucatar, fermier, fierar sau pescar.
O mare parte din destinul personajului tau poate fi influentata de ceilati jucatori, pe server
jucandu-se tot timpul intre 600 si 800 de utilizatori. Pe marele Internet, exista si un mic grup de romani care ti-ar putea fi de ajutor in caz ca va fi nevoie. Nu este exclus ca impreuna cu ei sa iti faci propriul clan. Sa nu crezi insa ca este usor. Trebuie sa treci prin niste aventuri foarte dificile si nu oricine reuseste.