Smartphone-ul a revoluţionat mai multe industrii, iar printre acestea se numără şi cea a jocurilor video. Dacă în trecut utilizatorii telefoanelor jucau „Şarpele“ pe telefoane Nokia sau alte titluri mai puţin cunoscute, în ziua de azi, jocurile create pentru PC sau console au şi variantă de mobil. Potrivit unor statistici recente din piața dezvoltatorilor de jocuri video, cele mai populare platforme în acest moment sunt computerul, cu aproximativ 55% din volumul de jocuri dezvoltate, urmează tabletele și smartphone-urile cu 38%, după care vin, la o distanță relativ apropiată, PS4 (27%), VR Headsets (24%) și Xbox (22%). Jocurile video în browser web sunt pe locul 6, cu doar 13% din volumul de jocuri dezvoltate.
În ţara noastră activează cele mai mari studiouri de jocuri video din lume, iar potrivit lui Sebastien Delen, managing director Ubisoft Bucureşti, cele mai populare platforme sunt dispozitivele mobile. „Dacă ne referim la platformele de jocuri AAA, în România, cea mai populară platformă rămâne PC-ul. Însă, dacă ne referim la toate tipurile de jocuri (AAA şi casual), cele mai populare platforme sunt dispozitivele mobile“, spune Delen. Jocurile care obţin scoruri de peste 9 în recenzii sunt evaluate drept AAA. Studioul Ubisoft din Bucureşti a lucrat de-a lungul timpului la: „Assassin’s Creed“, „Watch Dogs“, „Ghost Recon, „Just Dance“. În prezent studioul din Bucureşti conduce dezvoltarea modului PvP al jocului „Ghost Recon Wildlands“ şi colaborează cu alte studiouri Ubisoft la titluri deja anunţate ca „Assassin’s Creed Origins“ sau „The Crew 2“, dar şi la alte proiecte.
La capitolul jocuri pentru platforme mobile, Gameloft este o altă mare companie de tradiţie. Studiul de la Bucureşti a creat nenumărate jocuri, însă cele mai descărcate titluri din istoria Gameloft România sunt: „Modern Combat 5: Blackout“, „Sniper Fury“, „Brothers in Arms 2: Global Front“, „Blitz Brigade“ şi „Brothers in Arms 3: Sons of War“. Anul acesta compania a lansat două jocuri noi în studiourile din Bucureşti şi Cluj – „Asphalt Street Storm Racing“ şi „Iron Blade: Medieval Legends“. Potrivit oficialilor Gameloft, cea mai populară platformă este Google Play ca număr de utilizatori şi AppStore ca venituri.
Românii, printre giganţii industriei
Numele King Digital Entertainment poate că nu spune nimic, însă această companie se află în spatele unor titluri precum „Bubble Witch Saga“, „Candy Crush Saga“ sau „Gospo’s Great Adventure“. Angajaţii din Bucureşti ai firmei au dezvoltat de-a lungul timpului aceste jocuri şi creează altele noi.
Spre deosebire de jocurile de pe PC sau consolă, în lumea jocurilor pe mobil există un alt fel de model de business. La început jocurile sunt gratuite şi sunt uşor de jucat. Pe parcurs acestea creează dependenţă şi devin mai dificile. Pentru a evolua trebuie să achiziţionezi diferite instrumente care costă bani reali. Sumele sunt mici, dar se poate ajunge şi la sute de euro pe lună, în funcţie de jucător. În Google Play şi App Store sunt mii de astfel de jocuri, iar producătorii români şi-au făcut loc printre giganţii industriei.
Printre companiile româneşti de jocuri se numără Killhouse Studios, fondat în 2012 la Bucureşti, care produce jocul „Door Kickers“. Rikodu Studios este un studio de jocuri din Cluj. Compania lucrează la „Second Hand: Frankie’s Revenge“, un joc multiplayer cooperativ rapid, care se va lansa în 2018. Tot din Cluj este Angry Mob Games. Creat în 2007, studioul are în portofoliu mai multe titluri precum „Guerilla Bob“, „Predators, „Muffin Knight“, „AVP: Evolution“, „Toysburg“, iar cel mai recent este jocul multiplayer de luptă „Brawlout“.
Studioul White Pond Games a fost creat anul trecut la Bucureşti, iar jocul creat se numeşte „Urban Strife“, un joc tactic turn-based. Critique Gaming este format dintr-o echipă de şase membri, iar jocul lor creat la Bucureşti se numeşte „Interrogation“, un joc narativ de investigații. Nu în ultimul rând, studioul Alien Pixel are în portofoliu jocurile „Torch“, „PolandBall: Can into Space“, iar cea mai recentă creaţie este „Unbound“, un joc de tip puzzle 2D.