Exista oameni pe care ii dau banii afara din casa? Fara indoiala, da. Sunt clientii fideli ai cazinourilor! Anul trecut ei au “investit” numai in Romania un miliard de euro. Cu toate acestea, piata jocurilor de noroc simte si ea recesiunea.

 

Ce-i atrage pe romani atat de mult incat aleg sa-si incerce norocul la cazino? „Serviciile sunt foarte importante: cum zambesti clientului, ce-i oferi extra. Cazinourile se bat sa ofere cat mai multe gratuitati, mancare, transport de acasa, si asa omul isi alege cazinoul care ofera cat mai mult pentru ce pierde” explica Sorin Constantinescu, presedintele Asociatiei Organizatorilor de Cazinouri din Romania.

 

Primele opt luni ale lui 2008  au fost de vis pentru proprietarii cazinourilor. Totul mergea ca pe roate, iar salile de joc apareau ca ciupercile dupa ploaie. S-a ajuns astfel la 11 cazinouri cu live game in Bucuresti si alte 10 in provincie, numărul de slot-machine (jocuri mecanice) depasind 56.000 in intreaga tara. Din octombrie insa, businessurile au intrat in cadere libera. 

 

 

 

 

Cazinourile invata cum se joaca ruleta ruseasca

 

Chiar daca pare greu de crezut, peste un miliard de euro au fost rulati numai anul trecut in cazinourile romanesti. Desi cifrele par sa plaseze aceste companii in topul celor mai profitabile afaceri, Sorin Constantinescu sustine ca investitiile viitoare vor scadea, iar valoarea pietei va suferi o depreciere de 20-30%.

 

Luna ianuarie este una neagra pentru marii jucatori din domeniu, care au anuntat deja inchiderea a 50-60 de sali de jocuri, ceea ce, sustine Constantinescu, va duce la disponibilizarea a peste 1.000 de angajati.

 

Cum devii proprietar de cazino

 

Investitia pentru deschiderea unei sali de slot machine variaza intre 25.000 si doua milioane de euro, in functie de dimensiunea locatiei si de luxul oferit clientilor. Cat despre cazinourile cu live game, bugetul minim pentru demararea unei astfel de afaceri este de un milion de euro in cazul celor din provincie, si poate ajunge pana la cinci milioane de euro pentru cele din Bucuresti.

 

Premiul cel mare, secretul succesului Loteriei

 

Conform estimarilor Loteriei Romane, veniturile totale inregistrate in anul 2008 din jocurile de tip loto, pronosport si loz in plic au fost de aproximativ  526 de milioane de lei, fata de 456 de milioane, in 2007, inregistrand o crestere de 15,26%.

 

“In momentul de fata, nu putem vorbi de o crestere a participarii la jocurile organizate de catre Loteria Romana pe fondul crizei economice. Totodata, sfarsitul de an a fost oarecum atipic, deoarece premiul de categoria I la Loto 6/49 s-a castigat de doua ori consecutiv, fapt care a dus, fata de anul precedent la o participare mai redusa la Tragerea Speciala Loto 6/49 a Anului Nou. In general, in cazul jocului Loto 6/49, numarul de variante jucate creste cu cat premiul de categoria I este mai mare”, a declarat, pentru Capital.ro, Liliana Minca, directorul general al Loteriei Romane.

 

Pariurile sportive, intre castig si pasiune

 

Pe fondul crizei, piata pariurilor sportive a inregistrat o stagnare in ultimele luni ale anului trecut. Cu toate acestea, agentia de pariuri Astra Bets, care detine aproximativ 70% din cota de piata, a inregistrat in 2008 o crestere a cifrei de afaceri de 20%, comparativ cu 2007. Anul trecut, Astra Bets a avut o cifra de afaceri de peste 70 de milioane de euro, din care 45 de milioane de euro s-au intors la client sub forma de castiguri.

 

Cu toate aceastea, castigurile din pariurile sportive nu sunt comparabile cu cele obtinute de pe urma tragerii Loto 6/49 sau a jocurilor de la cazinouri. “Daca avem o medie a pariului de 1-1,5 euro, castigul poate fi de pana la 10 ori mai mare. Cu 150 de euro, nu poti sa spui ca ai dat o lovitura. Aici e vorba mai mult de pasiune, de un mod de a-ti ocupa timpul liber”, a declarat Daniel Smeada, PR manager Astra Sport Bets.