Veniturile anuale totale înregistrate de acest sector în 2008 s-au ridicat la peste 6 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 7,5% din întreaga piață a jocurilor de noroc și se preconizează că această cifră se va dubla până în 2013. Se estimează că, pentru fiecare site web de jocuri de noroc online autorizat din lume, există cel puțin cinci site-uri de poker sau de pariuri sportive online neautorizate.
În ceea ce privește cadrul juridic care reglementează acest tip de afacere, în UE acesta variază de la țară la țară, impunând norme diferite în ceea ce privește acordarea licențelor, serviciile online conexe, plățile, obiectivele de interes public și combaterea fraudei.
Bruxelles-ul a lansat astăzi o consultare publică, sub forma unei Cărți verzi, pentru a obține o imagine de ansamblu obiectivă a situației existente pe piața jocurilor de noroc online din UE și a diferitelor modele normative naționale.
Comisia Europeană invită părțile interesate să-și exprime opiniile și dorește să colecteze informații detaliate cu privire la aspecte strategice importante, cum ar fi organizarea serviciilor de jocuri de noroc online și aplicarea legislației în vigoare, protecția consumatorilor și alte provocări relevante cu care se confruntă politicile publice, precum și comunicațiile comerciale și serviciile de plăți. Pe baza contribuțiilor primite în cadrul consultării, care pot fi trimise până la 31 iulie 2011, se va putea stabili dacă este necesar să se adopte, și sub ce formă, măsuri în acest domeniu la nivelul UE.
”Piața jocurilor de noroc online din UE continuă să crească cu rapiditate și generează venituri substanțiale, canalizate uneori în scopuri nobile.
Expansiunea acestui sector trebuie să meargă mână în mână cu voința de a ne proteja cetățenii, în special minorii, și de a garanta că oferta de servicii de acest gen din UE este fiabilă și bine reglementată”, a spus Michel Barnier, Comisarul pentru piața internă și servicii.