Dacă în urmă cu câțiva ani, atunci când spuneai „jocuri de societate“ în minte îți apărea instant imaginea unei doamne, trecută de vârsta a doua care pregătea, în propria sufragerie, cărțile pentru Canastă, sorbind șerbet, ei bine, acum lucrurile sunt un pic diferite. Imaginează-ți mai bine baruri, gândite, din start pentru seri de jocuri on board, cu băuturi mai mult sau mai puțin sofisticate.  Mai multe jocuri, mai mulți jucători și, prin urmare, mai multe persoane care-și petrec timpul cu zâmbetul pe buze, făcând alte lucuri „chinuitoare“ de adulți.

„Preponderent, cei care ne trec pragul au vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani. În general, abia acum iau contact cu această lume a jocurilor de societate sau au făcut-o de curând. Preferă jocuri mai simple, cu regulament ușor și o durată mică de joc“, povestește Bogdan Pănoiu, fondatorul Snakes and Wizards, un bar de pe strada Ilarie Chendi gândit ca un „timeline“ al jocurilor de societate, arcade și foosball-ului. Printre cele mai cerute jocuri, mai spune el, se numără Activity, Cluedo, Bang, Cash and Guns, Hive, Catan, Dixit, Camel Up, Colt Express, Munchkin, Ticket to ride, 7 Wonders,  Cyclades și Game of Thrones. Bogdan

Pănoiu a copilărit în București la finele anilor ’80,  o perioadă în care jocurile de societate se rezumau la Bunul Gospodar, Dacii și Romanii, Turism, Enigma sau Lacul Elefanților. Își amintește că le juca încontinuu cu prietenii, chiar și pe semi-întuneric când avea ghinionul să se oprească curentul. Ba chiar, ajutat de tată, improvizase un sistem de iluminare alimentat la două baterii de mașină, sistem care îi oferea lui și amicilor ore suplimentare de joacă, după lăsarea serii. Nostalgic, a investit peste 35.000 de euro în design-ul interior și dotarea spațiului pe care îl are acum și a fondat Snakes and Wizards, pariind pe industria de gaming din România.

Astazi, Snakes and Wizards este un loc în care ai acces la peste 120 de boardgames, (unele apărute prin anii ‘50 –‘60, care se pot găsi în locație în varianta originală), la jocurile arcade din anii ‘80 ( Pac Man, Galaga, Space Invaders, Donkey Kong, Street Fighter, Golden Axe, Double Dragon ), la jocuri de pinball și la cele patru mese profesionale de fotbal de masă. Aici, fiecare camera are un design aparte, care evocă o anumită perioadă. 

 

O altă locație unde iubitorii de jocuri on board pot petrece timp de calitate este Epic Bar, pe care îl găsim între Colței și Hristo Botev. Clădirea cu patru niveluri și terasă interioară este un monument istoric cu tradiție în „găzduirea“ de pub-uri. Barul Epic are o colecție de aproape 100 de jocuri, la care clienții au acces gratuit oricând și care ridică provocarea întreținerii acestora după fiecare sesiune de joacă. „În top se mențin Catan, Activity, Dixit, Cards against Humanity, Personally Incorrect, jocurile de cărți, șah, jenga“, spun fondatorii, Andrei Marinescu și Miruna Scânteie.

La Piața Romană, în Journey există zona Down Below. Acolo, echipa Creative Board Gaming pune clienților la dispoziție peste 250 de jocuri, inclusiv pentru cei mici.