Jocurile Olimpice de la Paris vor ridica economia Franței în 2024

Conform unui studiu realizat de Banca Centrală a Franței, Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 vor aduce un impuls semnificativ economiei franceze în trimestrul al treilea al anului.

Se estimează că a doua cea mai mare economie din zona euro va crește între 0,35% și 0,45% în perioada iulie-septembrie 2024, comparativ cu o expansiune de 0,3% în trimestrele anterioare. Această creștere este atribuită veniturilor din vânzarea biletelor și drepturilor TV asociate Jocurilor Olimpice.

Deși impactul complet asupra economiei este încă în curs de evaluare, studiul evidențiază și o atenuare a incertitudinilor în mediul de afaceri din Franța după alegerile recente. Totuși, incertitudinile rămân ridicate în industrii precum cea de servicii.

Economistul șef al Băncii Franței, Olivier Garnier, a subliniat că este prea devreme pentru a evalua efectul acestor incertitudini asupra angajărilor și investițiilor, transmite Bloomberg.

În plus, autoritățile franceze au anunțat vineri, 9 august, că rata șomajului a scăzut la 7,3% în trimestrul al doilea din 2024, un rezultat mai bun decât așteptările economiștilor, care anticipau o stagnare la 7,5%.

Reducerea șomajului este un obiectiv cheie al președintelui Emmanuel Macron în actualul său mandat, care se încheie în 2027.

Cât a cheltuit Franţa pentru Olimpiadă?

Pierre Moscovici, președintele Curții de Conturi din Franța, spunea în luna martie a acestui an că estimările inițiale privind costul public al Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, de 3 miliarde de euro, sunt susceptibile să crească semnificativ.

Moscovici a sugerat că factura finală ar putea ajunge la 4 sau chiar 5 miliarde de euro, menționând că încă nu se cunoaște costul total al evenimentului.

Într-o intervenție la postul de radio France Inter, Moscovici a precizat atunci că, deși un audit complet al costurilor va fi realizat abia după încheierea Jocurilor, impactul asupra datoriei publice a Franței va fi „moderat”.

Documentele bugetare din 2023 indică o investiție publică de 2,44 miliarde de euro, dar Moscovici a avertizat că aceasta nu reflectă toate cheltuielile, inclusiv costuri suplimentare precum primele de 1.900 de euro acordate polițiștilor, care ar putea adăuga încă 500 de milioane de euro la factura finală.

În luna martie, costul total provizoriu al Jocurilor Olimpice, incluzând atât fonduri publice, cât și private, era estimat la aproximativ 9 miliarde de euro.

Din această sumă, Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice (COJO) gestionează un buget de 4,4 miliarde de euro, în mare parte din surse private, în timp ce bugetul SOLIDEO, responsabil pentru construcția instalațiilor permanente, este de asemenea de 4,4 miliarde de euro, dintre care 1,7 miliarde provin din fonduri publice.