Mai precis, cheltuielile vor fi cu 18,5% mai mari comparativ cu estimările realizate pentru aceeaşi perioadă de timp în lipsa Jocurilor Olimpice, potrivit raportului „O ocazie de aur – impactul cheltuielilor şi impactul economic al Jocurilor Olimpice şi Paralimpice, Londra 2012”, care marchează cea de-a 25-a aniversare Visa Europe în calitate de sponsor global al Jocurilor Olimpice.
Impactul pozitiv asupra economiei va fi determinat în principal de numărul mare de turişti în Marea Britanie. Aceştia vor cheltui în cele şase săptămâni până la 709 milioane GBP, mai mult decât în cazul Jocurilor precedente, respectiv Sydney 2000 şi Atena 2004 şi Beijing 2008.
Potrivit raportului, sectoarele de retail, divertisment şi turism vor înregistra cele mai mai încasări în perioada Jocurilor, beneficiind în total de o creştere a cheltuielilor de 508,4 milioane GBP pe parcursul celor şapte săptămâni.
La nivel local, se estimează o creştere de 41 milioane GBP a cheltuielile de consum în perioada Jocurilor Olimpice şi Paralimpice, aşadar comportamentul britanicilor va fi puternic influenţat de “spiritul olimpic”, aprovizionându-se de la supermarket-uri şi urmărind Jocurile Olimpice de acasă. Se anticipează că producţia economică va creşte cu 1,14 miliarde GBP în toate sectoarele, ducând la o potenţială creştere netă de 229 milioane GBP a veniturilor britanicilor în perioada Jocurilor.
Se preconizează că pe termen lung aceste cheltuieli vor duce la creşterea anuală a producţiei economice cu 1,37 miliarde GBP până în 2015. Veniturile suplimentare obţinute de britanici vor fi de 296 milioane GBP pe an şi 17.900 de locuri de muncă vor fi create în medie anual în economia britanică.
Raportul are la bază datele istorice privind cheltuielile efectuate de deţinătorii de carduri Visa la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de Iarnă din Torino 2006, din Beijing 2008, Vancouver 2010, Cupa Mondială FIFA 2010, dar şi de la o analiză detaliată a altor date economice existente referitoare la Jocurile Olimpice şi Paralimpice anterioare, oferind o perspectiva unică asupra modului în care cheltuielile de consum vor influenţa economia britanică.