Jocurile Olimpice din 2000

Jocurile Olimpice de la Sydney din anul 2000 a fost un festival atletic desfășurat în perioada 15 septembrie – 1 octombrie. Jocurile de la Sydney au reprezentat cea de-a 24-a ediție a Jocurilor Olimpice moderne.

Sydney a fost ales la limită în detrimentul Beijingului ca oraș gazdă al Jocurilor Olimpice din 2000. Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a fost atras de istoria îndelungată și de entuziasmul pentru sport al orașului. În ciuda unor depășiri ale costurilor și a unui scandal legat de bilete, pregătirile și Jocurile propriu-zise au decurs fără probleme. Ceremoniile de deschidere au celebrat istoria Australiei, în special culturile și contribuțiile unice ale popoarelor aborigene de pe continent.

Jocurile Olimpice de la Sydney din anul 2000
SURSA FOTO: Wikipedia

Momentul culminant al ceremoniilor de deschidere a fost când alergătoarea aborigenă Cathy Freeman a aprins flacăra olimpică. Ea a câștigat ulterior medalia de aur în proba de 400 de metri. Realizările și recunoașterea lui Freeman au reprezentat o etapă importantă pentru popoarele aborigene din Australia, care au luptat mult timp împotriva rasismului din societatea australiană.

Aproape 11 000 de sportivi reprezentând 199 de țări membre ale CIO (inclusiv 3 sportivi din dependența Națiunilor Unite din Timorul de Est) au participat la Jocurile Olimpice. Acestea au avut un număr record de 928 de medalii acordate în 300 de probe.

Probele noi adăugate la Olimpiade

Mai multe probe au fost disputate pentru prima dată la Jocurile Olimpice din 2000, inclusiv Taekwondo masculin și feminin, trambulină, triatlon și scufundări sincronizate. Alte probe feminine noi au inclus halterele, pentatlonul modern și săritura cu prăjina.

Competiția de atletism a avut-o în prim plan pe sprintera americană Marion Jones, care a câștigat trei medalii de aur și două de bronz. Înotătorul australian Ian Thorpe, supranumit „Thorpedo”, a cucerit trei medalii de aur și una de argint, iar înotătorii olandezi Pieter van den Hoogeband și Inge de Bruijn au obținut fiecare două medalii de aur.

Jocurile Olimpice de la Sydney din anul 2000
SURSA FOTO: Wikipedia

Canotorul britanic Steven Redgrave a câștigat a cincea sa medalie de aur consecutivă, o performanță de neegalat în sportul său. Boxerul cubanez la categoria grea Felix Savon a egalat performanța compatriotului său Teofilo Stevenson, câștigând a treia sa medalie de aur consecutivă.

Steven Redgrave este un canotor englez. Acesta a fost primul în sportul său care a câștigat medalii de aur la cinci Jocuri Olimpice consecutive. El este venerat în sportul său pentru intensitatea și strălucirea sa strategică.

Începuturile succesului pentru Steven Redgrave

Redgrave a crescut lângă malurile râului Tamisa și s-a apucat de canotaj la vârsta de 16 ani. A reprezentat pentru prima dată Marea Britanie la campionatele mondiale de juniori în 1979. Astfel, a trecut la echipa de seniori doi ani mai târziu. A câștigat prima sa medalie olimpică de aur la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984. În proba de canotaj în patru (cu patru rame) a ieșit victorios.

În același an, a decis să se concentreze pe canotajul în pereche în detrimentul canotajului simplu. Precum și pe sportul de iarnă bob. Seria sa de victorii a continuat la Jocurile Olimpice din 1988 de la Seul. Atunci a câștigat împreună cu Andy Holmes o medalie de aur la proba de perechi fără cârmaci. Precum și o medalie de bronz la proba de perechi cu cârmaci.

Deși nu a fost niciodată un vâslaș clasic. Redgrave a generat o putere enormă din cadrul său de 1,96 metri și 225 de kilograme. Prin urmare, a devenit un tactician inteligent pe apă. A știut instinctiv când să domine alte echipaje și când să se abțină.

Echipa de elită a lui Redgrave

Primul său parteneriat cu Holmes s-a destrămat. Cu toate acestea, Matthew Pinsent, educat la Oxford, cu opt ani mai tânăr decât Redgrave, a găsit pe cineva care îi împărtășea apetitul pentru competiție.

La Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, Redgrave și Pinsent au câștigat medalia de aur în proba de dublu fără cârmaci. Aceștia au repetat victoria la Atlanta în 1996. Redgrave și-a anunțat ulterior retragerea din canotajul internațional. Astfel, a revenit încă o dată pentru a câștiga aurul în proba de patru fără cârmaci la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000.

Jocurile Olimpice de la Sydney din anul 2000
SURSA FOTO: Wikipedia

În plus față de succesul său olimpic, Redgrave a câștigat nouă medalii de aur la campionatele mondiale. Printre celelalte distincții ale sale se numără mai multe victorii la Henley Royal Regatta Diamond Sculls. În 1986 a obținut trei medalii de aur la Jocurile Commonwealth-ului. Atunci a câștigat la simplu sculls, perechi fără cârmaci și patru cu cârmaci. A fost făcut cavaler în 2001.

Boxerul cubanez medaliat cu aur

Felix Savon este un fost boxer cubanez la categoria grea care a devenit al doilea boxer care a câștigat trei medalii olimpice de aur la aceeași categorie de greutate și primul care a cucerit șase titluri mondiale de box amator.

Savon, un luptător impunător de 1,96 metri înălțime, s-a făcut remarcat în 1985. Acesta a câștigat titlul la categoria grea la campionatele mondiale de juniori. Un an mai târziu a câștigat campionatul mondial. Performanță pe care a repetat-o în 1989, 1991, 1993, 1995 și 1997. Neputând concura la Jocurile Olimpice din 1988 de la Seul, din cauza boicotului cubanez. Acesta și-a făcut debutul olimpic la Jocurile Olimpice din 1992 de la Barcelona, unde a câștigat medalia de aur.

Și-a apărat titlul la Jocurile Olimpice din 1996 de la Atlanta și, cu medalia sa de aur la Jocurile din 2000 de la Sydney, Savon a egalat performanța compatriotului său Teofilo Stevenson, care a fost primul boxer care a câștigat trei medalii de aur la aceeași categorie de greutate. De asemenea, Savon s-a clasat pe primul loc la Jocurile Panamericane (1987, 1991 și 1995) și la Jocurile Goodwill (1990, 1994 și 1998).

Programat să lupte în finala campionatelor mondiale din 1999, el s-a retras din meci după ce delegația cubaneză a susținut că a fost victima mai multor decizii discutabile în timpul competiției.