Scrimerul egiptean Nada Hafez a îmbrăcat o jachetă conductoare de electricitate, o sabie și o mască din plasă de sârmă. Astfel, s-a pus pe ea și pe copilul ei nenăscut pe terenul de joc în împrejurimile uimitoare ale Grand Palais.

Sportiva în vârstă de 26 de ani a câștigat primul său meci în competiția individuală feminină de sabie. Cu toate acestea, a fost apoi eliminată în ultimii 16. Mai târziu a dezvăluit că a luptat în timp ce era însărcinată în șapte luni.

Paris 2024 pentru Nada Hafez

„Ceea ce ți se pare a fi două jucătoare pe podium, erau de fapt trei! Am fost eu, concurentul meu și bebelușul meu care încă nu a venit pe lume!”, a spus jucătoarea originară din Cairo într-o postare pe Instagram.

Aflată la a treia sa Olimpiadă, Hafez a declarat că „mândria îmi umple ființa”. Asta după ce a intrat pe pistă în timp ce era însărcinată.

Scrimera a învins-o pe Elizabeth Tartakovsky din Statele Unite cu 15-13. Asta înainte de a pierde cu 15-7 în fața lui Jeon Hayoung din Coreea de Sud.

Nada Hafez
SURSA FOTO: Wikipedia

„Copilul meu și cu mine am avut partea noastră echitabilă de provocări. Fie ele fizice și emoționale”, a scris ea. „Tumultul sarcinii este greu în sine, dar a trebuit să lupt pentru a menține echilibrul dintre viață și sport. A fost nimic mai puțin decât extenuant, însă a meritat. Sunt norocoasă că am împărtășit încrederea soțului meu, Ibrahim Ihab, și a familiei mele pentru a putea ajunge atât de departe. Această olimpiadă specifică a fost diferită. De trei ori olimpică, dar de data aceasta cu un mic olimpic!”

Premieră pentru satul olimpic

Paris 2024 a devenit o sărbătoare majoră a mamelor sportive, mai multe femei cu copii participând la Jocurile Olimpice și Paralimpice decât oricând. Satul olimpic are pentru prima dată o creșă, iar multe țări au folosit Jocurile pentru a evidenția eforturile tuturor femeilor din echipele lor.

Canotoarea olimpică Helen Glover, numărul unu mondial la canotaj feminin și de două ori campioană olimpică, a declarat că Jocurile schimbă atitudinea față de mamele care concurează la cel mai înalt nivel, dar a spus că tații din echipa GB primesc mai puțină atenție.

Glover, care are trei copii, a vorbit deschis despre dificultățile de a jongla cu meseria de părinte în calitate de atlet de elită de mult timp, de când și-a anunțat revenirea de la pensie în urmă cu un an pentru a concura la Paris.

„Mulți bărbați din echipa GB au copii și nu se vorbește despre asta pentru că nu schimbă nimic. Și este de așteptat ca carierele lor să fie mai lungi decât carierele femeilor”, a declarat Glover pentru Radio Times. „Dar sperăm că cel mai mare lucru despre aceste Jocuri este cât de multe femei concurente revin după ce au copii”.

Nada Hafez
SURSA FOTO: Paris 2024

Când a concurat la Tokyo în 2021, Glover a fost prima mamă care a făcut parte din echipa de canotaj a Marii Britanii și s-a calificat pentru finala olimpică la 18 luni după ce a născut gemeni.

Performanța alături de „un mic olimpic”

Nada Hafez a dezvăluit că a luptat la Jocurile Olimpice de la Paris în timp ce era însărcinată în șapte luni. Hafez a postat pe Instagram că  „purta un mic olimpic”  la câteva ore după ce a ajuns luni în optimile de finală la sabie feminin.

Nada Hafez, născută pe 28 august 1997, la Cairo, a fost campioană națională egipteană la gimnastică. A urmat cursurile Universității din Cairo, obținând o diplomă în medicină în 2022 și lucrând ca patolog clinician. S-a căsătorit cu Ibrahim Ihab, un chirurg cardiotoracic pe care l-a cunoscut la universitate, în 2023. S-a calificat la Jocurile Olimpice de vară Rio 2016, Tokyo 2020 și Paris 2024 la sabie.

Călătoria olimpică a lui Nada Hafez a început la Jocurile Olimpice de la Rio 2016, unde și-a făcut debutul pe scena mondială după ce s-a calificat.

Ascensiunea pe scena olimpică

Performanța ei de la Rio a fost o experiență de învățare crucială, punând bazele succeselor sale viitoare.

Hafez a revenit la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, câștigând un argint în 2018 și un bronz în 2019 la Campionatele Africane. Cu o determinare sporită și o tehnică rafinată, ea a demonstrat îmbunătățiri semnificative. Cu toate acestea, participarea sa la Paris 2024 a distins-o cu adevărat, nu doar ca scrimer, ci și ca o emblemă a forței și perseverenței ca viitoare mamă și atlet de elită.

Dincolo de numărul de medalii Povestea lui Nada Hafez va inspira fără îndoială generații de sportivi. Capacitatea ei de a concura la cel mai înalt nivel, așteptând în același timp un copil, sfidează normele societale și deschide calea pentru o mai mare incluziune și înțelegere în sport. Hafez a arătat că atletismul și maternitatea nu se exclud reciproc, ci pot coexista și prospera împreună.