Președintele Joe Biden a declarat că trimiterea tancurilor va „spori capacitatea Ucrainei de a-și apăra teritoriul și de a-și atinge obiectivele strategice”, deoarece acestea sunt „cele mai capabile tancuri din lume”.

„Despre asta este vorba – să ajutăm Ucraina să apere și să protejeze teritoriul ucrainean. Nu este o amenințare ofensivă la adresa Rusiei, nu există nicio amenințare ofensivă la adresa Rusiei”, a transmis președintele SUA.

Joe Biden: Ne dorim un sfârșit al acestui război

Preşedintele a adăugat că, în opinia sa, trupele ruseşti ar trebui să se întoarcă „acolo unde le este locul”, în Rusia, transmite NBC News. 

„Acest război s-ar fi terminat astăzi. Asta ne dorim cu toţii, un sfârşit al acestui război”, a spus Joe Biden.

Înalți oficiali ai administrației au subliniat, de asemenea, că 31 de tancuri M1 Abrams reprezintă echivalentul unui batalion de tancuri ucrainean.

„Motivul pentru 31 este că acesta este numărul de tancuri care ar constitui un batalion de tancuri ucrainean. Așa că îndeplinim în mod specific această cerință”, a declarat un oficial.

În plus, SUA vor furniza un program de instruire pentru întreținerea și operarea tancurilor, precum și opt vehicule de recuperare M88 care vor însoți tancurile Abrams și care „vor asigura operațiuni de recuperare pentru a se asigura că ucrainenii vor putea să mențină aceste Abrams în funcțiune”, a declarat un înalt oficial al administrației.

Antrenamentul nu va avea loc în Ucraina, a adăugat un înalt oficial al administrației.

Acord între Germania și SUA pentru a ajuta Ucraina

Această decizie a fost luată după „conversații diplomatice continue” din ultimele săptămâni cu aliații și partenerii europeni, inclusiv cu Germania, a precizat un înalt oficial.

„Președintele Biden va fi sau a vorbit cu cancelarul Scholz de mai multe ori în această lună pentru a coordona asistența de securitate pentru Ucraina, inclusiv anunțul comun pe care l-am făcut în urmă cu câteva săptămâni cu privire la patriotism și la furnizarea de alte tipuri de asistență”, a spus oficialul.

Anunțul președintelui vine după ce acesta a avut o convorbire telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz, alături de președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Rishi Sunak, pentru a continua discuțiile privind ajutorul acordat Ucrainei.

Răsturnare de situație pentru SUA

Decizia reprezintă o răsturnare de situație pentru administrația Biden, care se împotrivise presiunilor din partea Germaniei de a trimite tancurile în Ucraina.

Oficialii americani au insistat anterior asupra faptului că Biden nu era înclinat să furnizeze tancuri Abrams deoarece membrii echipei sale de securitate națională, inclusiv secretarul apărării Lloyd Austin și președintele Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, nu credeau că acestea ar fi un avantaj net pentru ucraineni, având în vedere cât de dificil este să le opereze și să le întrețină.

În timpul anunțului său de marți, Biden a negat că Germania i-a forțat mâna în ceea ce privește trimiterea de tancuri în Ucraina.

„Germania nu m-a forțat să mă răzgândesc. Am vrut să ne asigurăm că suntem toți împreună. Asta aveam de gând să facem de la început”, a declarat președintele.