Biden permite Ucrainei să lovească ținte din Rusia cu arme occidentale

Război în Ucraina. Un oficial american, sub protecția anonimatului, ar fi declarat pentru agenția de presă AFP că președintele SUA, Joe Biden, a asigurat că Ucraina poate folosi armele americane cu scopul de a contraataca în Harkov, astfel încât să riposteze atunci când forțele ruse le atacă sau se pregătesc să le atace. SUA continuă să se opună atacurilor ucrainene în adâncimea teritoriului rus. Poziția lor cu privire la interzicerea utilizării ATACMS sau a loviturilor profunde în interiorul Rusiei nu s-a schimbat.

Joe Biden
Joe Biden (SURSA FOTO: Facebook, Joe Biden)

ATACMS sunt rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de americani Ucrainei. Au capacitatea de a atinge distanțe de până la 300 de kilometri. Orașul Harkov, situat în estul Ucrainei, este bombardat aproape zilnic, atacurile venind în principal de pe teritoriul rus. La începutul lui mai 2024, armata Rusiei a lansat o ofensivă în această regiune, câștigând teren în fața armatei ucrainene.

SUA și-au schimbat poziția

Război în Ucraina. Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a sugerat, miercuri, că SUA și-au schimbat poziția în ceea ce privește loviturile ucrainene pe teritoriul rus.

„Pe măsură ce condiţiile s-au schimbat, pe măsură ce câmpul de luptă s-a schimbat, pe măsură ce Rusia şi-a modificat felul în care îşi conduce agresiunea, ne-am adaptat şi ajustat şi sunt încrezător că vom continua să facem acest lucru”, a spus el presei în cursul unei vizite în Republica Moldova.

Antony Blinken
Antony Blinken (SURSA FOTO: United States Departmanet of State)

Rusia este gata să atace alte state din Europa

Totuși, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar fi în stare să trimită armata rusă în alte state din Europa, dacă NATO va permite armatei Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ţinte de pe teritoriul rus. El a lansat acest avertisment după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, au solicitat aliaţilor să permită Ucrainei să lanseze atacuri directe în Rusia cu armamentul furnizat ca sprijin militar.

„Aceşti reprezentanţi ai ţărilor NATO, în special din Europa, mai ales în ţările mici, ar trebui să fie conştienţi cu ce se joacă. Trebuie să-şi amintească faptul că sunt adesea state cu un teritoriu mic şi cu o populaţie foarte densă, iar acest factor este un lucru serios la care ar trebui să reflecteze înainte de a vorbi despre lansarea de atacuri în profunzimea teritoriului rus. Ar trebui să fie conştienţi cu ce se joacă.

„(Jens Stoltenberg) a fost prim-ministru al Norvegiei. Ne-am întâlnit şi am soluţionat chestiuni complicate privind Marea Barenţ şi altele. În general, am reuşit să ajungem la acorduri. Atunci, sunt sigur că el nu suferea de demenţă. Această escaladare constantă poate avea consecinţe grave, iar aceste consecinţe grave se fac simţite în Europa. Cum vor reacţiona Statele Unite?”, a spus liderul rus, făcând aluzie la paritatea nucleară dintre Rusia şi SUA.

Vladimir Putin
Vladimir Putin (SURSA FOTO: kremlin.ru)

Declarațiile sale au fost făcute la o conferinţă de presă, ce a avut loc la finalul vizitei sale oficiale în Uzbekistan.