Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a făcut anunțul momentului. Liderul de la Casa Albă a susținut că Finlanda și Suedia îndeplinesc „toate criteriile” pentru a adera la NATO. În acest context, el a spus că va cere Congresului american să aprobe „cât mai rapid posibil” candidaturile lor.
Liderul american s-a declarat mândru să le arate susținerea celor două state care și-au declarat disponibilitatea de a adera la Alianța Nord-Atlantică.
„Astăzi sunt mândru să le asigur că au susținerea completă a SUA”, a declarat Biden.
El a făcut aceste precizări într-un discurs susţinut la Casa Albă, alături de premierul suedez Magdalena Andersson şi preşedintele finlandez Sauli Niinisto. Intervenția sa are loc a două zi după depunerea oficială a cererilor de aderare la Alianţa Nord-Atlantică depuse de cele două ţări, susține Reuters.
Promisiunea făcută de Joe Biden celor două state care vor să adere la NATO
Joe Biden a spus, în grădina de trandafiri a Casei Albe, că SUA vor lucra cu Finlanda și Suedia pentru „a face faţă oricărei agresiuni” de care ar putea fi vizate în timpul procedurii de aderare. El i-a invitat pe liderii celor două state la Washington, a doua zi după depunerea cererilor oficiale de aderare. În acest context, liderul SUA a spus că America își arată încă o dată nerăbdarea de a asista la extinderea Alianţei, comentează AFP.
Trebuie spus că în timp ce marea majoritate a ţărilor membre NATO împărtăşesc acest entuziasm, Turcia a ameninţat că va bloca procesul. În fața acestei reacții a președintelui Erdogan, omologul său finlandez Sauli Niinisto a dat asigurări că este „gata să discute” cu Ankara despre toate „îngrijorările sale”.
Finlanda și Suedia reacționează în fața opoziției Turciei
„Condamnăm terorismul sub toate formele sale”, a adăugat el, în contextul în care autorităţile turce le reproşează celor două ţări că adăpostesc „terorişti” din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
Premierul Suediei, Magdalena Andersson, a declarat la rândul său că un „dialog” este în curs cu Turcia pentru „a rezolva” aceste probleme.
În ceea ce privește SUA, acestea s-au arătat până acum optimiste în privinţa capacităţii lor de a depăşi acest obstacol, în timp ce pe plan naţional ratificarea unei extinderi a NATO ar urma să fie o formalitate. Joe Biden a anunţat că a notificat Congresul american, unde subiectul face obiectul unui rar consens dincolo de disputele partizane, pentru ca acesta să aprobe „cât mai rapid posibil” candidaturile Finlandei şi Suediei.
„Când noi membri se alătură NATO, nu este o ameninţare pentru nicio ţară. Niciodată nu a fost. Obiectivul NATO este de a se apăra de agresiuni”, a spus preşedintele american, într-o aluzie la discursul Rusiei care consideră orice extindere a alianţei drept o ameninţare.