Joe Biden a reafirmat angajamentul SUA față de NATO
În cadrul reuniunii B9, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a transmis un nou apel la unitate. Acesta a reafirmat angajamentul SUA față de NATO și față de Articolul 5, principiul fondator care prevede că un eventual atac asupra unui stat membru NATO va fi considerat un atac împotriva tuturor statelor membre NATO.
„Astăzi, pe măsură ce ne apropiem de împlinirea a un an de la invazia Rusiei, este și mai important să continuăm să fim uniți (…). De aceea am dorit să vă întâlnesc pe toți în persoană, astăzi.
Ca Flanc Estic al NATO, sunteți în prima linie a apărării noastre colective și știți mai bine decât oricine care este miza în acest conflict, nu numai pentru Ucraina, ci pentru libertatea democrațiilor din Europa și din întreaga lume”, a spus Joe Biden.
Am consolidat NATO. Angajamentul Statelor Unite față de NATO, așa cum v-am spus de atâtea ori, o voi spune din nou, este absolut clar. Articolul 5 este un angajament sacru pe care l-au făcut Statele Unite. Vom apăra fiecare centimetru din NATO, fiecare centimetru din NATO.
În acest moment important, aștept cu nerăbdare să discutăm următorii pași pe care putem să îi facem împreună pentru a ne menține Alianța puternică și pentru a descuraja în continuare agresiunea. Nu este în joc numai Ucraina, (ci) este libertatea (…). Lucrurile s-au schimbat radical”, a declarat, miercuri, Joe Biden.
Despre Formatul București 9 (B9)
Summitul B9 se desfăşoară în contextul împlinirii unui an de la declanşarea războiului din Ucrainei (24 februarie 2022) şi are ca obiectiv continuarea coordonării dintre Aliaţii de pe Flancul Estic al NATO şi SUA, pe fondul provocărilor de securitate generate de război.
Potrivit informațiilor transmise de către Administraţia Prezidenţială, agenda discuţiilor va viza continuarea sprijinului multidimensional pe care statele Aliate, inclusiv cele participante la Formatul B9, îl acordă Ucrainei, susținerea pentru aspiraţiile sale euroatlantice şi demersurile continue ale NATO de întărire a posturii sale de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.
Vor fi abordate și modalităţile de tragere la răspundere a Rusiei, prin instrumente de drept internaţional, pentru crimele comise în Ucraina. O atenţie specială va fi acordată şi partenerilor vulnerabili, precum Republica Moldova, confruntată cu provocări crescute de securitate.