Joe Biden a aprobat o strategie nucleară secretă

În martie, președintele american Joe Biden a aprobat o revizuire secretă a strategiei nucleare a Statelor Unite, potrivit unei relatări recente de la The New York Times.

Acest plan, cunoscut sub numele de „Nuclear Employment Guidance” (Ghid pentru angajarea nucleară), marchează o schimbare semnificativă în politica de descurajare a Washingtonului, adaptându-se la extinderea continuă a arsenalului nuclear al Chinei.

Până acum, Casa Albă nu a făcut publică această actualizare strategică. Oficialii nu au oferit detalii suplimentare despre conținutul său. Se așteaptă ca o notificare neclasificată despre revizuire să fie transmisă Congresului înainte de încheierea mandatului lui Biden.

Deși strategia nucleară este revizuită la fiecare patru ani, actualizarea aprobată recent se pare că a fost menționată doar vag în discursurile unor oficiali de rang înalt ai administrației. Nu au fost dezvăluite detalii esențiale despre noul ghid.

Casa Albă nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii referitoare la informațiile dezvăluite de The New York Times.

Kamala Harris, Joe Biden, SUA.
SURSA FOTO: Facebook, Kamala Harris

Strategia și poziția SUA au rămas aceleași

Asociația pentru Controlul Armelor a declarat că a înțeles că strategia și poziția SUA în materie de arme nucleare au rămas aceleași. Asociația se referă la cum au fost descrise în revizuirea poziției nucleare din 2022 a administrației.

Ea a mai spus că nu a existat nicio reorientare dinspre Rusia spre China.

Daryl Kimball, director executiv al Arms Control Association, a declarat că, în timp ce estimările serviciilor de informații americane sugerează că China și-ar putea mări arsenalul nuclear de la 500 la 1 000 de focoase până în 2030, Rusia deține în prezent aproximativ 4 000 de focoase nucleare.

Federația Rusă ”rămâne principalul motor al strategiei nucleare a SUA”.

După ani de eforturi de reducere a armelor nucleare, administrația a semnalat mai recent dorința de a extinde arsenalul american pentru a contracara strategiile nucleare ale Chinei și Rusiei.

În februarie, SUA a avertizat aliații că Rusia ar putea plănui să lanseze o armă nucleară în spațiu.

SUA, steag SUA
SURSA FOTO: Pexels

SUA erau pregătite să treacă de la modernizarea armelor

În iunie, Pranay Vaddi, un director senior al Consiliului Național de Securitate, a avertizat că, „în absența unei schimbări” în strategia nucleară a Chinei și a Rusiei, SUA erau pregătite să treacă de la modernizarea armelor existente la extinderea arsenalului lor.

Vaddi a făcut, de asemenea, aluzie la documentul strict secret, afirmând că acesta subliniază:

„necesitatea de a descuraja simultan Rusia, RPC [Republica Populară Chineză] și Coreea de Nord ”.

Ultimul acord major de control al armelor nucleare cu Rusia, New Start, expiră la începutul anului 2026. Nu există, însă, un acord ulterior.

Acesta stabilește limite privind armele nucleare cu rază intercontinentală de acțiune.