Joe Biden, acțiune cheie în relațiile cu China. Și-a exprimat îngrijorarea

Joe Biden

Liderul american, Joe Biden, a avut prima sa acțiune importantă în ceea ce privește partea chineză. El a discutat pentru prima dată cu mologul său chinez, Xi Jinping.

Joe Biden a avut miercuri, pentru prima dată, o discuție cu omologul său chinez, Xi Jinping. Liderul american și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia din Hong Kong. Biden s-a exprimat și în ceea ce privește soarta rezervată minorităţii musulmane uigure, notează AFP, citat de Agerpres.

În cursul conversaţiei telefonice,Joe Biden şi-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la practicile economice „neloiale şi coercitive” ale Beijingului. El a avordat și represiunea din Hong Kong şi „încălcările drepturilor omului” în Xinjiang. Aceste date au fost oferite conform unui comunicat dat publicităţii de Casa Albă. Acțiunea lui Biden are loc la trei săptămâni după instalarea sa la putere.

Cei doi lideri au discutat și despre pandemia de COVID-19. Ei au abordat şi „provocările comune” reprezentate de securitatea sanitară mondial şi schimbările climatice.

Potrivit experţilor, peste un milion de uiguri sunt ori au fost închişi în lagăre de reeducare politică din Xinjiang.

China respinge termenul „lagăre” şi susţine că sunt centre de formare profesională. Ele sunt destinate să asigure un loc de muncă populaţiei şi, prin urmare, să o ţină la distanţă de extremismul religios.

Biden vrea să evite un conflict

Noul preşedinte este aşteptat cu nerăbdare în legătură cu problema delicată a relaţiilor americano-chineze. Subiectele de tensiune dintre primele două mari puteri mondiale sunt numeroase.

Dacă şi-a manifestat clar dorinţa de a rupe cu politica externă a lui Donald Trump, acesta este unul dintre rarele cazuri în care ar putea, în esenţă, să menţină o anumită continuitate cu predecesorul său.

Într-un interviu difuzat duminică la CBS, Joe Biden a avertizat că rivalitatea dintre Statele Unite şi China va lua forma unei „competiţii extreme”. El a asigurat că vrea să evite un „conflict” între cele două ţări.

Întrebat despre omologul său chinez, liderul administraţiei de la Washington a dat detalii.

„Este foarte dur. El nu are – şi nu spun asta ca o critică, aceasta este realitatea – el nu are nicio uncie de democraţie în el”.

Un înalt responsabil al administraţiei, care a vorbit sub acoperirea anonimatului, a reafirmat miercuri că taxele vamale asupra produselor chineze introduse sub preşedinţia Trump rămân în vigoare deocamdată, în aşteptarea unei reexaminări cuprinzătoare a strategiei comerciale americane.