Lui Biden i s-a cerut interzicerea mașinilor electrice chinezești

În cadrul revizuirii așa-numitelor „tarife ale secțiunii 301”, administrația Biden s-a concentrat pe industriile pe care le consideră strategice și competitive din punct de vedere al securității naționale, a declarat una dintre surse.

Actualizarea mult așteptată a tarifelor vine după ce mai mulți parlamentari au cerut majorări substanțiale ale tarifelor pentru vehiculele provenite din China. Momentan, importurile de vehicule ușoare fabricate în China sunt relativ limitate.

Potrivit Wall Street Journal, tarifele pentru vehiculele electrice chinezești vor crește de patru ori conform noului plan al lui Biden, au informat sursele.

Sherrod Brown, președintele Comitetului Bancar al Senatului, a exprimat dorința ca administrația Biden să interzică definitiv importurile de vehicule electrice chinezești, invocând preocupări legate de securitatea datelor personale ale americanilor.

Biroul Reprezentantului pentru Comerț al SUA și-a prezentat recomandările către Casa Albă acum câteva săptămâni, însă anunțul final a fost amânat din cauza discuțiilor interne, au declarat sursele.

Unii informatori au sugerat că anunțul ar putea fi făcut mai târziu de marți.

Joe Biden si Donald Trump
SURSA FOTO: Dreamstime

Politica lui Joe Biden, total diferită de cea a lui Trump

Joe Biden, membru al Partidului Democrat și candidat pentru realegerea în funcția de președinte în noiembrie, încearcă să contureze o abordare distinctă față de cea a predecesorului său republican, Donald Trump, care a promovat tarife generalizate, considerate prea agresive și susceptibile să conducă la inflație de către oficialii de la Casa Albă.

Trump a promis tarife de 60% sau chiar mai mari pentru toate mărfurile provenite din China.

Atât Casa Albă, cât și biroul Reprezentantului pentru Comerț al SUA au refuzat să comenteze.

Aceste măsuri ar putea provoca reacții din partea Chinei, într-un context de tensiuni crescute între cele două mari economii ale lumii.

Politica extinsă de tarife a lui Trump, pe parcursul mandatului său între 2017 și 2021, a declanșat un război tarifar cu China.

Ambii candidați din 2024 s-au îndepărtat de consensul asupra liberului schimb care a prevăluit cândva la Washington, o perioadă influențată de aderarea Chinei la Organizația Mondială a Comerțului în 2001.

În 2022, Biden a inițiat o revizuire a politicii din era Trump, conform secțiunii 301 a legii comerciale a SUA. Luna trecută, el a cerut majorări semnificative ale taxelor vamale pentru produsele metalice provenite din China, însă produsele vizate erau evaluate la peste 1 miliard de dolari, referindu-se la produse din oțel și aluminiu, a afirmat un oficial american.

De asemenea, Biden a anunțat lansarea unei investigații asupra practicilor comerciale din China în sectoarele construcțiilor navale, maritime și logistice, investigație care ar putea duce la impunerea unor noi tarife.

Administrația Biden a exercitat, de asemenea, presiuni asupra Mexicului pentru a interzice vânzarea indirectă de produse metalice chinezești către Statele Unite.

China a denunțat măsurile tarifare ca fiind contraproductive și cauzatoare de prejudicii economiei SUA și celei globale.