Președintele american, Joe Biden, a anunțat că Statele Unite ale Americii nu vor oferi Ucrainei avioane F-16, după ce preşedintele Volodimir Zelenski a insistat pentru primirea de avioane de vânătoare din partea aliaților săi.
Statele Unite ale Americii nu intenţionează să furnizeze Ucrainei avioane de vânătoare. Anunțul a fost făcut, luni seară, pe 30 ianuarie de către preşedintele Joe Biden, în contextul cererilor insistente ale Administraţiei de la Kiev.
Joe Biden ar putea veni în Europa în luna februarie
La întrebarea dacă Statele Unite ale Americii vor oferi Ucrainei avioane de vânătoare F-16, preşedintele Joe Biden a răspuns: „Nu”, a informat postul american de televiziune CNN.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, insistă pentru primirea de avioane de vânătoare din Occident, pentru facilitarea eforturilor armatei ucrainene de a face față invaziei militare ruse. Săptămâna trecută, președintele Biden a anunţat că SUA vor trimite tancuri M1 Abrams, în cadrul unui acord cu Germania, care a anunțat recent că va furniza tancuri Leopard 2 şi va autoriza transferul de tancuri germane de acelaşi tip de către alte țări.
De asemenea, Joe Biden a afirmat că nu este sigur dacă va ajunge în Europa în luna februarie. Preşedintele SUA a anunţat că intenţionează să efectueze o vizită de lucru în Polonia, dar nu a precizat când.
Săptămâna trecută, oficiali citaţi de postul NBC News au declarat că Biden ar analiza posibilitatea de a efectua o vizită în Europa în februarie, atunci când se va împlini un an de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina.
Olaf Scholz a exclus orice posibilitate de furnizare a avioanelor de vânătoare
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat că nu poate fi exclusă posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de vânătoare, însă a precizat că trebuie îndeplinite condiţii stricte privind utilizarea acestora, pentru a nu genera escaladarea conflictului militar.
„La nivel teoretic, nimic nu este exclus, dar trebuie îndeplinite anumite criterii: Ucraina trebuie să formuleze o cerere, furnizarea aparatelor să nu conducă la escaladarea conflictului, adică echipamentele nu trebuie să fie de natură să atingă teritoriul Rusiei, ci doar să ajute la eforturile de rezistenţă şi la apărarea teritoriului ucrainean.”, a declarat Emmanuel Macron, luni seară, pe 30 ianuarie, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Haga cu premierul Olandei, Mark Rutte.
În plus, liderul francez a argumentat că livrarea de echipamente militare Ucrainei „nu trebuie să diminueze capacităţile armatei franceze de a apăra propriul teritoriu. (…) Nimic nu este interzis, în principiu, dar vom analiza situaţia de la caz la caz prin prisma acestor trei criterii.”, a subliniat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Monde. Și premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că livrarea de avioane de vânătoare Ucrainei „nu este un tabu, dar ar fi un pas major”.
În același timp, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, care a acceptat cu greu să livreze Ucrainei tancuri germane şi să autorizeze transferul de vehicule blindate și de către alte ţări europene, a exclus orice posibilitate de furnizare a avioanelor de vânătoare. Acesta a reafirmat poziţia Berlinului că sprijinul destinat Ucrainei are rolul de a permite apărarea ţării, precizând că va face totul pentru a evita izbucnirea unui război între NATO şi Rusia.