UPDATE

Administraţia Chinei a transmis, luni, un avertisment adresat Statelor Unite, în replică la afirmaţiile preşedintelui Joe Biden despre intenţia de a apăra militar Taiwanul în cazul unui atac chinez.

Administraţia Xi Jinping a reacţionat vehement la declaraţiile preşedintelui american. Ministerul de Externe de la Beijing a exprimat „nemulţumirea puternică şi opoziţia fermă” faţă de afirmaţiile lui Biden.

„Nu trebuie să subestimeze nimeni determinarea noastră puternică, voinţa fermă şi abilitatea puternică a poporului chinez de a apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială. Nu vă poziţionaţi împotriva celor 1,4 miliarde de cetăţeni chinezi!”, a atras atenţia Ministerul chinez de Externe.

Știre inițială

Președintele SUA, Joe Biden, a spus că va folosi armata americană pentru a apăra Taiwanul în cazul în care China ar invada această țară. Declarațiile au fost făcute în timpul primei sale vizite în Japonia, în calitate de președinte al SUA.

„Da. Acesta este angajamentul pe care l-am făcut. Suntem de acord cu politica «o singură Chină», am acceptat-o, iar toate acordurile noastre pornesc de la această premisă. Dar ideea că Taiwanul ar putea fi luat cu forţa, acest lucru nu se poate, nu ar fi adecvat”, a spus Joe Biden.

Ministerul de Externe din Taiwan i-a mulţumit lui Joseph Biden pentru reafirmarea susţinerii.

Vorbind alături de Fumio Kishida, prim-ministrul Japoniei, Biden a adăugat că, dacă China ar lua Taiwanul cu forța, „va disloca întreaga regiune și va fi o altă acțiune similară cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”.

Răspunsul lui Biden a părut să răstoarne politica americană veche de zeci de ani de „ambiguitate strategică”, conform căreia Washingtonul nu precizează clar dacă ar apăra Taiwanul în fața ostilităților chineze.

China este gata de atac

Poziția ambiguă este menită să avertizeze Taipei să nu-și declare independența, ceea ce ar declanșa aproape sigur un atac chinezesc.

Beijingul consideră Taiwanul autonom ca fiind parte a teritoriului său și a amenințat că îl va cuceri cu forța dacă Taipei rezistă să se supună controlului său pe termen nelimitat.

La scurt timp după ce Biden a vorbit la Tokyo, Casa Albă a declarat că politica SUA nu s-a schimbat.

„El a reiterat politica noastră privind o singură Chină și angajamentul nostru față de pace și stabilitate în Strâmtoarea Taiwan”, a declarat un oficial al Casei Albe.

„El a reiterat, de asemenea, angajamentul nostru, în temeiul Legii privind relațiile cu Taiwanul, de a oferi Taiwanului mijloacele militare pentru a se apăra singur”, a mai transmis oficialul.

Cooperare între SUA și Japonia

Biden a făcut aceste comentarii în timp ce SUA și Japonia au convenit să consolideze cooperarea în materie de securitate și descurajare, subliniind „comportamentul tot mai coercitiv al Chinei” și amenințarea nucleară din Coreea de Nord.

Ministerul de Externe din Taiwan a declarat: „[Ne] exprimăm salutul sincer de bun venit și recunoștința față de președintele Biden și față de guvernul SUA pentru reafirmarea angajamentului lor solid față de Taiwan. Provocarea reprezentată de China la adresa securității strâmtorii Taiwan a stârnit o mare îngrijorare în comunitatea internațională.”

„Vom consolida în mod fundamental capacitățile de apărare ale Japoniei pentru a asigura pacea și stabilitatea în Asia”, a declarat Kishida, care a promis să „crească substanțial” bugetul de apărare al țării și să ia în considerare capacitatea de prim atac împotriva bazelor inamice.

Întâlnirea dintre cei doi lideri are loc într-un moment critic pentru Japonia, care intenționează să își revizuiască strategia de securitate națională la sfârșitul anului.

Marți, Biden va participa, de asemenea, la o reuniune a Quadruplei, o grupare de securitate Indo-Pacific care include SUA, Japonia, India și Australia, cu scopul de a aborda asertivitatea Chinei în regiune, relatează Financial Times.