Joe Biden: Administraţia mea a acţionat pentru consolidarea apărării cibernetice

În prezent, când amințările unui atac cibernic în SUA cresc treptat, Joe Biden a transmis că autoritățile americane vor continua să utilizeze toate instrumentele necesare pentru a împiedica, a perturba şi a riposta la atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice.

„Acesta este un moment critic pentru a accelera activităţile în sensul îmbunătăţirii securităţii cibernetice pe plan intern şi consolidării rezilienţei naţionale. Am avertizat anterior asupra riscurilor ca Rusia să lanseze activităţi cibernetice negative împotriva Statelor Unite, inclusiv ca ripostă la costurile economice fără precedent pe care noi le-am impus Rusiei împreună cu aliaţii şi partenerii.

Aceste lucruri se înscriu în modul de acţiune al Rusiei. Astăzi, Administraţia mea reiterează acele avertismente, pe baza noilor informaţii care arată că Guvernul Rusiei explorează opţiuni pentru potenţiale atacuri cibernetice”, a spus președintele american într-un comunicat de presă de pe site-ul web al Casei Albe, vizualizat de MediaFax.

„Încă din prima zi, Administraţia mea a acţionat pentru consolidarea apărării cibernetice, prin aplicarea de măsuri extinse în materie de securitate cibernetică ale Guvernului Federal şi ale sectoarelor esenţiale de infrastructură asupra cărora avem autoritatea de a face acest lucru, precum şi prin crearea de parteneriate inovative public-privat şi prin inţiative de intensificare a securităţii cibernetice în infrastructura esenţială. (…)

Administraţia mea va continua să utilizeze toate instrumentele pentru a împiedica, a perturba şi, dacă va fi necesar, a riposta la atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice. Dar Guvernul Federal nu poate asigura singur apărarea faţă de această ameninţare. Cea mai mare parte a infrastructurii esenţiale din SUA este deţinută şi administrată de sectorul privat, astfel că deţinătorii de infrastructură esenţială şi operatorii trebuie să accelereze eforturile pentru blocarea porţilor digitale.

Dacă nu au luat deja măsuri, îndemn partenerii din sectorul privat să intensifice imediat apărarea cibernetică prin implementarea celor mai bune practici pe care le-am dezvoltat împreună în ultimul an”, a adăugat Joe Biden.

Reamintim că marți, 15 martie, Uniunea Europeană a interzis exporturile de maşini scumpe, şampanie, bijuterii şi alte bunuri de lux folosite de elitele ruse, care îl susţin pe Vladimir Putin, pentru a sancţiona direct stilul lor de viaţă somptuos.

A patra serie de sancțiuni europene împotriva Rusiei

O listă cu bunuri de lux, aprobată de UE, a fost publicată în Jurnalul Oficial. Acesta cuprinde 14 pagini şi vizează produsele de lux din sectoarele petrecerii timpului liber şi tehnologiilor din Uniunea Europeană.

„Unele ţări nu sunt convinse încă de sancţiuni, însă încercăm să le explicăm că nu au niciun interes să ajute la ocolirea lor”, a recunoscut un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Măsurile publicate constituie a patra serie de sancţiuni europene împotriva Rusiei, de la decizia Kremlinului de a invada nejustificat Ucraina.

Miliardarul Roman Abramovici, printre cei aflați pe lista neagră a UE

Cincisprezece oligarhi ruși, printre care și miliardarul Roman Abramovici, proprietarul clubului englez de fotbal Chelsea, au fost adăugaţi pe lista neagră a ruşilor ale căror averi din UE au fost îngheţate. Abramovici, apropiat al lui Vladimir Putin, a fost deja sancţionat de Marea Britanie. UE a interzis de asemenea importul de „bunuri esenţiale în sectorul fierului şi oţelului” şi exportul de produse de lux.

Pe lista bunurilor materiale interzise spre export în Rusia se află şampania, vinurile, alcoolul, trufele, caviarul, parfumurile şi produsele cosmetice, articolele din piele, hainele şi lenjeria, pantofii, mănuşile şi pălăriile, perlele şi diamantele, produsele electronice şi smartphone-urile, ceasurile şi instrumentele muzicale, maşinile şi motocicletele, articolele sportive şi consolele video, iahturile, antichităţile şi obiectele de artă.

„Cei care susţin maşina de război a lui Putin nu mai trebuie să profite de stilul lor de viaţă somptuos în timp ce peste oamenii nevinovaţi din Ucraina cad bombe”, a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Exporturile noastre de astfel de produse spre Rusia s-au ridicat la 3,5 miliarde de euro anul trecut. Este o parte relativ redusă din exporturile totale de produse de lux ale UE spre întreaga lume, care se ridică la circa 80 de miliarde de euro pe an”, a precizat Comisia Europeană.