Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a cerut miercuri serviciilor de informații americane „să-și sporească eforturile” pentru a explica originea COVID-19, deplângând din nou lipsa de cooperare și de transparență a Beijinului, scrie France 24.
Multă vreme respinsă de majoritatea experților, teoria unui accident de laborator în orașul Wuhan (provincia Hubei, centrul Chinei) a revenit în forță în ultimele săptămâni în dezbaterea americană. Cererile de investigații aprofundate se înmulțesc în comunitatea științifică.
Lucrările guvernului american, care se concentrează pe două ipoteze – origine animală său scăpare din laborator – nu au permis să se ajungă până acum la o concluzie.
Ultimatum de 90 de zile
Locatarul de la Casa Albă a precizat că așteaptă concluzii peste 90 de zile. El mai dorește să fie făcută o listă cu „întrebări specifice” care ar trebui puse Chinei.
Concret, cum înțelege el să facă să se miște lucrurile în acest dosar înțepenit de luni de zile? Va aborda direct problema cu omologul lui chinez, Xi Jinping? Ce mijloace de presiune va folosi? Asaltată de întrebări la conferința de presă zilnică de la Casa Albă, Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a executivului american, a rămas evazivă, limitându-se să reamintească termenul de 90 de zile.
„Teorii ale conspirației”
Beijingul a combătut întotdeauna intens teoria conform căreia COVID-19 ar fi putut scăpa dintr-unul din laboratoarele sale. Ambasada Chinei în Statele Unite a declarat joi că politizarea originii COVID-19 ar împiedica anchetele. China susține „un studiu complet al primelor cazuri de COVID-19 descoperite în lume și o anchetă aprofundată privind anumite baze secrete și laboratoare biologice în lumea întreagă”, a declarat ambasada în remarci atribuite unui purtător de cuvânt și publicate pe site-ul său de Internet.
În textul său, președintele american estimează că imposibilitatea autorităților sanitare americane de a merge pe teren în China la începutul lui 2020 „va împiedica în continuare orice anchetă privind originea COVID-19”.
El își exprimă totuși dorința de schimbare de atitudine a celei de-a doua puteri mondiale. „Statele Unite vor continua să colaboreze cu partenerii lor din toată lumea pentru a face presiuni asupra Chinei pentru ca ea să participe la o anchetă internațională completă, transparentă și bazată pe probe”.
Informații inedite
Duminică, „Wall Street Journal” a afirmat că a avut acces la informații inedite ale serviciilor de informații americane, care raportează că trei cercetători de la Institutul de virusologie din Wuhan au prezentat din noiembrie 2019 „simptome compatibile atât cu cele ale COVID-19 cât și cu cele ale unei infecții sezoniere” – simptome care au necesitat tratament în spital. Informații „complet false”, potrivit Beijingului.
După un sejur de patru săptămâni la Wuhan la începutul anului, un studiu comun al unor experți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și chinezi au apreciat în martie drept „extrem de improbabil” un accident de laborator. Dar șeful OMS însuși, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut o nouă anchetă privind această ipoteză.
La mijlocul lunii mai, circa 15 experți au publicat un articol în prestigioasa revistă „Science”. „Avem nevoie de mai multe cercetări pentru a determina originea pandemiei”. Teoriile unei origini animale său de accident în laborator „rămân ambele viabile”, au scris ei. Dar „nu li s-a acordat o considerație corectă”.