Joe Biden deținea documente clasificate în fostul său birou. Avocații săi au făcut descoperirea
Avocații președintelui Biden au descoperit toamna trecută „un număr mic” de documente clasificate în fostul său birou de la un think tank din Washington, a anunțat luni Casa Albă, ceea ce a determinat Departamentul de Justiție să analizeze situația pentru a stabili cum să procedeze.
Ancheta, potrivit a două persoane familiarizate cu subiectul, este de tipul celei menite să îl ajute pe procurorul general Merrick B. Garland să decidă dacă să numească un consilier special, precum cel care investighează acapararea de către fostul președinte Donald J. Trump a unor documente sensibile și faptul că nu le-a returnat pe toate.
Documentele găsite în fostul birou al lui Biden, care datează din perioada în care era vicepreședinte, au fost găsite de avocații săi personali pe 2 noiembrie, când împachetau dosare la Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement, potrivit Casei Albe. Oficialii nu au descris cu exactitate câte documente au fost implicate, ce fel de informații includeau sau nivelul lor de clasificare.
Casa Albă a precizat într-un comunicat că Biroul de consiliere al Casei Albe a notificat Administrația Națională a Arhivelor și Înregistrărilor în aceeași zi în care documentele au fost găsite „într-un dulap încuiat” și că agenția le-a recuperat în dimineața următoare.
Joe Biden nu s-a opus eforturilor de recuperare a documentelor sensibile
Biden a folosit periodic un birou din cadrul centrului de la jumătatea anului 2017 până la începutul campaniei prezidențiale din 2020, iar avocații îl împachetau în pregătirile pentru a elibera spațiul. Descoperirea nu a fost un răspuns la nicio solicitare anterioară din partea arhivelor și nu există niciun indiciu că Biden sau echipa sa ar fi opus rezistență eforturilor de a recupera vreun document sensibil.
Garland l-a însărcinat pe John R. Lausch Jr, procurorul federal din Chicago, numit de Trump, să analizeze această chestiune, potrivit a două persoane familiare cu decizia, confirmând un raport al CBS News. Lausch a analizat situația încă din noiembrie, potrivit uneia dintre persoane, care a vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta o chestiune sensibilă.
Două persoane familiarizate cu această chestiune au declarat că Lausch a desfășurat o așa-numită investigație inițială în conformitate cu un regulament al Departamentului de Justiție care permite unui procuror general să numească un consilier special, un procuror special care operează cu o anumită măsură de independență zilnică pentru a conduce o investigație deosebit de sensibilă.
În conformitate cu regulamentul, o investigație inițială constă în „o astfel de investigație factuală sau cercetare juridică pe care procurorul general o consideră adecvată”, care trebuie „efectuată pentru a informa mai bine decizia” cu privire la faptul dacă o chestiune justifică numirea unui consilier special.
Casa Albă nu a venit cu prea multe detalii
Declarația Casei Albe a precizat că „cooperează” cu departamentul, dar nu a explicat de ce echipa lui Biden a așteptat mai mult de două luni pentru a anunța descoperirea documentelor, care a avut loc cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare de la jumătatea mandatului, când știrea ar fi fost un eveniment exploziv de ultim moment.
De asemenea, a avut loc cu puțin timp înainte de numirea de către Garland, la 18 noiembrie, a lui Jack Smith în calitate de consilier special pentru a prelua ancheta penală cu privire la faptul că Trump nu a returnat un număr mare de documente clasificate care au fost trimise la reședința și clubul său din Florida, Mar-a-Lago, atunci când a părăsit funcția – chiar și după ce a fost citat.
La momentul respectiv, Garland a invocat faptul că Trump tocmai anunțase că va candida din nou la președinție și că Biden indicase că este posibil să candideze și el, ca justificare pentru a transfera controlul anchetei către Smith.
Trump a sărit pe dezvăluirea de luni. „Când va percheziționa FBI-ul numeroasele case ale lui Joe Biden, poate chiar și Casa Albă?”, a scris el pe platforma sa de socializare, Truth Social. „Aceste documente cu siguranță nu au fost declasificate”, scrie The New York Times.