Marți, pe 13 februarie, președintele american Joe Biden i-a îndemnat pe Republicanii din Camera Reprezentanților să se detașeze de predecesorul său, Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a condamnat declarațiile făcute recent de Trump referitor la NATO, catalogându-le drept "idioate" și "nedemne".
Joe Biden condamnă declarațiile lui Donald Trump referitoare la NATO
Joe Biden a emis un avertisment ferm către congresmenii cu orientare conservatoare. Președintele SUA a subliniat că „istoria va fi martoră” la deciziile lor în ceea ce priveşte sabotarea ajutorului destinat Ucrainei.
Acesta tocmai fusese aprobat de către Senat, Camera inferioară a Congresului, notează AFP.
„Le spun republicanilor din Camera (Reprezentanţilor): trebuie să alegeţi. Veţi apăra libertatea sau veţi lua partea terorii şi tiraniei? Veţi fi cu Ucraina sau cu Putin? Veţi alege America sau pe Trump?”, a declarat el într-o scurtă alocuțiune la Casa Albă.
Marţi, Senatul american a aprobat o nouă alocație bugetară în valoare de 95 de miliarde de dolari, dedicată Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Adoptarea acesteia este însă în mâinile susținătorilor fostului președinte republican din Camera inferioară a Congresului, care refuză să examineze textul în forma actuală.
Într-un an electoral tensionat, această problemă a devenit un punct fierbinte între Joe Biden și Donald Trump. Cei doi candidați urmează să se confrunte din nou în alegerile prezidențiale din 5 noiembrie.
În discursul său, democratul în vârstă de 81 de ani a criticat declarațiile recente ale predecesorului său despre NATO.
Sâmbătă, Donald Trump a sugerat că ar „încuraja” Rusia să atace state membre NATO dacă acestea nu își îndeplinesc obligațiile financiare.
„Este idiot, este nedemn, este periculos, este antiamerican”, a declarat Joe Biden.
„El crede că (NATO) este un sistem de racket. El nu înţelege că NATO se bazează pe principiile fundamentale ale libertăţii, securităţii şi suveranităţii”, a continuat președintele SUA.
„Pentru Trump, principiile nu contează, totul se târguieşte”, a adăugat el.
Partidul Republican s-a aliniat deja în spatele fostului președinte, pregătit pentru o confruntare.
Republicanii nu doresc să aprobe ajutorul pentru Ucraina
În Senatul cu majoritate democrată, mai mulți republicani au susținut ajutorul pentru Ucraina, facilitând adoptarea măsurii cu o majoritate calificată.
Dar situația este cu totul diferită în Camera Reprezentanților, unde majoritatea este republicană.
Președintele Camerei, Mike Johnson, un susținător loial al lui Donald Trump, refuză să pună textul la examinare.
„Securitatea naţională începe cu securitatea la frontieră”, a declarat el marţi.
Republicanii insistă ca ajutorul acordat Ucrainei să fie condiționat de adoptarea unor măsuri mai stricte în privința politicii de imigrație, dat fiind numărul record de sosiri la frontiera cu Mexicul.
Recent, în Senat, a fost prezentat un compromis în acest sens. Cu toate acestea, conservatorii l-au respins în cele din urmă, considerând că nu este suficient de ferm.
Influența lui Trump este evidentă
Este evidentă influența lui Donald Trump în această respingere. Miliardarul, care a plasat imigrația ilegală în centrul campaniei electorale, nu dorește să ofere o victorie politică lui Joe Biden în această problemă.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat adoptarea textului în Senat marți, exprimându-și recunoștința față de senatorii americani.
„Nouă, în Ucraina, continuarea ajutorului american ne permite să salvăm vieţi de oameni de teroarea rusă” în timp ce „luptăm pentru libertate şi democraţie”, a scris liderul de la Kiev pe X.
Reînceperea asistenței militare către Ucraina, întreruptă la sfârșitul lui decembrie, depinde practic de adoptarea acestui text negociat în Congres.
Democrații, în marea lor majoritate, susțin reluarea acestei asistențe.
Republicanii sunt divizați între cei care susțin ferm intervenționismul și sprijinul pentru Ucraina, locotenenții lui Trump și cei izolaționiști.
Într-un exemplu elocvent al influenței copleșitoare a candidatului republican în Congres, senatorul Lindsey Graham, care până acum a fost unul dintre cei mai aprigi susținători republicani ai ajutorării Ucrainei, a declarat că se opune adoptării noii tranșe de asistență și preferă în schimb un sistem de împrumuturi, „așa cum a sugerat președintele Trump”.