Situaţia din Statele Unite a dus joi, 25 martie, la cel mai ridicat nivel al dolarului american din ultimele patru luni. Indicii bursieri au evoluat şi ei în creştere.
Planul prezentat de preşedintele Joe Biden a influenţat puternic piaţa
Mai exact, aceste cotaţii au fost influenţate de aşteptările privind redresarea rapidă, peste estimări, a economiei Statelor Unite, din criza provocată de pandemie. Investitorii au trecut cu vederea creşterea numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 din Europa, scrie agenţia Reuters.
Joi, preşedintele Joe Biden a susţinut prima sa conferinţă de presă oficială, în care a reiterat că viitorul proiect de lege major se va referi la infrastructură. În plus, liderul de la Casa Albă a promis că va dubla ţinta referitoare la vaccinare, după obiectivul de 100 de milioane de imunizări a fost atins cu 42 de zile înainte de termenul stabilit iniţial.
Edward Moya, analist la platforma de tranzacţii valutare OANDA: “Acţiunile americane au încheiat ziua în creştere, în condiţiile în care Biden a prezentat un plan care susţine o creştere excepţională a economiei americane pe termen scurt.”
Indicele Dow Jones a închis în creştere cu 0,62%, S&P 500 cu 0,52%, iar Nasdaq Composite cu 0,12%.
“Dacă dolarul începe să crească, acest lucru va deveni o problemă”
În schimb, pieţele europene au închis în declin, după cea mai mare creştere a numărului de cazuri de COVID-19 în Germania de după 9 ianuarie şi cel mai mare număr de pacienţi bolnavi de COVID-19 din Franţa care au necesitat Terapie Intensivă, din acest an, potrivit news.ro.
Indicele dolarului a atins 92,697, cel mai ridicat nivel din noiembrie. Indicele dolarului a urcat cu 0,298, în timp ce euro a scăzut cu 0,4%, la 1,1765.
James Athey, director de investiţii la Aberdeen Standard Investments: “Dolarul are o importanţă majoră. Dacă dolarul începe să crească, acest lucru va deveni o problemă. Ar însemna o slăbiciune pe piaţa mărfurilor şi o slăbiciune a pieţei emergente, începând că ofere o naraţiune compensatorie dezinflaţionistă.”
Indicele global MSCI a crescut cu 0,14%.
Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a scăzut cu 4,38%, la 58,50 dolari pe baril, iar preţul petrolului Brent cu 4,19%, la 61,71 dolari pe baril.
Cotaţia aurului spot a coborât cu 0,4%, la 1.726,96 dolari uncia, iar Bitcoin a scăzut cu 3,5%.
Sursă foto: Pixabay