Președintele american se va întâlni cu o delegație a Arabiei Saudite din care face parte și prințul moștenitor Mohammed bin Salman, implicat în scandalul de asasinare a jurnalistului Jamal Khashoggi.
Preşedintele american Joe Biden urmează să se întâlnească cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit MBS, care face parte dintr-o delegaţie saudită, anunţă Casa Albă, minimalizând importanţa acestei întâlniri, în urma unei crize diplomatice provocate de asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, relatează AFP.
Întâlnirea, o reabilitarea internaţională a prinţului
Biden urmează să participe ”la o întâlnire bilaterală cu regele Salman şi echipa sa de conducere, iar (…) prinţul moştenitor face parte din această echipă”, a declarat joi presei un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale americane (NSC) John Kirby.
Observatori consideră că această întâlnire urmează să consacre reabilitarea internaţională a prinţului, izolat după asasinarea în 2018 a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, un critic al regimului.
Joe Biden tuna, înainte să fie ales la Casa Albă, că Arabia Saudită ar trebui să fie tratată drept o ţară ”paria” şi că refuză să discute în mod direct cu MBS.
Însă ”explozia” preţului energiei dn cauza Războiuluii rus din Ucraina şi tensiuni în regiune din cauza programelor balistic şi nuclear iraniene au schimbat situaţia, iar tânărul prinţ, în vârstă de 36 e ani, a redevenit un actor de neocolit în Orientul Mijlociu.
Colaborare privind apărarea aeriană în regiune
Joe Biden urmează să evoce, în cadrul acestei vizite la principalul aliat arab al Statelor Unite în regiune, o ”colaborare regională consolidară în apărarea aeriană”, potrivit lui Kirby.
Şeful statului american urmează să participe la un summit al Consiliului Cooperării la Golful Persic (GCC), un forum diplomatic din care fac parte mai multe ţări arabe din regiune.
”Continuăm să acţionăm cu privire la cadre şi capacităţi de apărare aeriană integrată în întreaga regiune”, din cauza unor ”îngrijorări cu privire la Iran şi capacităţile sale tot mai mari în domeniul rachetelor balistice şi susţinerea terorismului în regiune”, a declarat John Kirby.
Iranul – un aliat apropiat al regimului lui Bashar al-Assad în Siria, mişcărilor şiite islamiste libaneză Hezbollah şi palestiniană Hamas, toate trei inamice jurate ale Israelului – este acuzat de susţinerea militară a rebelilor huthi în Războiul civil din Yemen.
”Discutăm bilateral cu ţările din regiune despre capacităţile apărare aeriană şi explorăm ideea integrării acestor capacităţi” într-un cadru comun, ”în vederea unei îmbunătăţiri reale a acoperirii (aeriene) împotriva unei ameninţări iraniene tot mai mari”, precizează purtătorul de cuvânt al NSC.