Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, va avea o întâlnire oficială, joi după-amiază, la Casa Albă, cu președintele Finlandei, Sauli Niinisto și cu premierul Suediei, Magdalena Andersson.
La întâlnirea respectivă, Joe Biden, Sauli Niinisto și Magdalena Andersson „vor discuta despre candidaturile Finlandei şi Suediei la NATO şi despre securitatea europeană” şi despre „sprijinul pentru Ucraina”, a explicat, marți dimineața, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.
Joe Biden i-a invitat la Casa Albă pe cei doi lideri europeni după ce Parlamentul Finlandei a votat, marţi dimineața, în favoarea aderării la NATO, cu o majoritate de peste 95%, ceea ce permite trimiterea candidaturii oficiale la sediul organizaţiei, relatează agenția de presă AFP.
De asemenea, luni după-amiază, Suedia şi-a anunţat oficial candidature sa la NATO, Magdalena Andersson evocând o „nouă eră” pentru ţara sa.
Prin întâlnirea oficială de joi după-amiază, preşedintele american marchează sprijinul său pentru aderarea Suediei și Finlandei la Alianţa Atlanticului de Nord.
Statele Unite ale Americii au oferit garanţii de securitate statelor respective în timpul procesului lor de aderare la NATO.
În plus, Guvernul de la Berlin a anunțat că își va „intensifica cooperarea militară” cu Suedia şi Finlanda.
Germania își va intensifica cooperarea militară cu Suedia și Finlanda
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a dat asigurări, marţi dimineața, că ţara sa îşi va „intensifica cooperarea militară” cu Suedia şi Finlanda, ce caută garanţii de securitate pentru perioada lor de tranziţie până la integrarea oficială în NATO.
„Ne vom intensifica cooperarea militară, în special în regiunea Mării Baltice, şi prin exerciţii comune”, a declarat Olaf Scholz în cadrul unei conferinţe de presă, relatează sursa citată anterior.
Acesta a afirmat că Suedia şi Finlanda vor putea conta mereu pe susţinerea politico-militară a Germaniei, „în special în această situaţie foarte specială”.
„Este deja clar că ţările noastre sunt legate de obligaţia de a se întrajutora în conformitate cu articolul 51 al Cartei ONU, de a-şi furniza tot ajutorul şi toată susţinerea posibile pentru a se proteja reciproc. Germania se va angaja ca procedura de aderare să se deruleze foarte rapid”, a adăugat cancelarul german.
Amintim faptul că numai membrii oficiali NATO beneficiază de garanţii de protecţie, ceea ce a determinat statele nord-europene să solicite asigurări de securitate din partea unor țări străine.
Olaf Scholz e încrezător că Suedia și Finlanda vor adera curând la NATO
În prezent, votul în unanimitate şi ratificarea parlamentară a celor 30 de state membre NATO sunt necesare pentru primirea unui nou stat membru.
Olaf Scholz a spus că este „încrezător” că acest consens poate fi aşteptat, în ciuda declarațiilor anterioare ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.
„Vedem cum acţionează Turcia, în special în situaţia de conflict actuală: ea deja a avut numeroase contribuţii constructive, prin aplicarea unor decizii privind strâmtoarea Bosfor, şi cred că putem păstra această încredere”, a afirmat Olaf Scholz.
Amintim faptul că, recent, Turcia a reproşat Suediei şi Finlandei că nu a probat cererile de extrădare ale unor persoane acuzate că sunt membre ale unor „organizaţii teroriste”, precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan.