„Moartea lui Aleksei Navalnîi ar fi o tragedie, ar arăta că Rusia nu vrea să respecte normele internaționale”, a declarat Joe Biden, subliniind că îi va spune președintelui rus Vladimir Putin că există „linii roșii” care nu pot fi depășite.
Declaraţiile liderilor ţărilor NATO
Șefii de stat și de guvern din cele 30 de țări NATO participă la summitul Alianței din Bruxelles. „Avem noi provocări, avem Rusia și China. NATO este foarte importantă și dacă nu ar exista, ar trebui inventată”, a afirmat președintele SUA, Joe Biden, la întâlnirea sa bilaterală cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Biden a lăudat, apoi, articolul 5, numindu-l „o obligație sacră” și l-a felicitat pe Stoltenberg pentru conducerea sa.
„Vreau ca Europa să știe că Statele Unite sunt aici”, a adăugat Biden. „Alianța noastră NATO este mai puternică ca niciodată. Astăzi mă voi alătura celor 29 de aliați ai noștri pentru a discuta despre apărarea noastră colectivă, inclusiv despre agresiunea rusă, provocările strategice ale Chinei, activitățile cibernetice rău intenționate, terorismul și schimbările climatice”, a scris pe Twitter Joe Biden în timpul summitului NATO la Bruxelles.
„Influența crescândă a Chinei și politicile sale internaționale pot prezenta provocări sistematice, pe care trebuie să le confruntăm împreună ca Alianța”, arată un pasaj din concluziile summitului NATO de la Bruxelles, potrivit ANSA.
Ameninţări cibernetice şi hibride
„Ne confruntăm din ce în ce mai mult cu amenințările cibernetice și hibride, inclusiv campaniile de dezinformare și utilizarea dăunătoare a tehnologiilor emergente din ce în ce mai sofisticate. Progresele rapide în domeniul spațiului înfluențează siguranța noastră. Cea mai mare responsabilitate a Alianței este de a proteja și a apăra teritoriile și populațiile noastre de atacuri și vom aborda toate amenințările și provocările care afectează securitatea euro-atlantică”, scrie în declarația finală a liderilor NATO. Printre amenințări se află și „schimbările climatice”, care au un impact asupra securității Alianței.
„China cooperează militar cu Rusia, inclusiv prin participarea la exerciții rusești în zona euro-atlantică”, se arată în declarația finală a summitului, care enumeră numeroase preocupări care derivă din politica chineză, inclusiv expansiunea în domeniul armelor nucleare.
„Condițiile de securitate continuă să evolueze rapid. Totuși, un lucru rămâne același: centralitatea celei mai puternice și mai reușite Alianțe din istorie”, a spus premierul italian Mario Draghi, în intervenția sa la summitul NATO.
“Securitatea este o condiție prealabilă necesară pentru păstrarea și consolidarea democrațiilor”
„În timp ce încercăm să dăm pagina după una dintre cele mai grave crize sanitare, economice și financiare din istoria contemporană, recunoaștem că securitatea este o condiție prealabilă necesară pentru păstrarea și consolidarea democrațiilor și a sistemelor noastre economice și sociale”, a subliniat Draghi, explicând că „este esențial ca NATO să se adreseze comunității transatlantice”.
„Poziția de descurajare și apărare a NATO trebuie să fie puse în aplicare printr-o abordare cu spectru larg. Ar trebui să ne uităm la toate direcțiile strategice, de la regiunea indo-pacifică la o concentrare constantă asupra instabilității regiunii mediteraneene”, a adăugat Draghi. „Italia se angajează să contribuie în continuare la strategia de descurajare și apărare a Alianței, precum și la operațiunile și misiunile NATO și să contribuie la cheltuielile noastre de apărare națională, așa cum a făcut întotdeauna”, a explicat Draghi.
„Italia susține pe deplin deciziile de lansare – prin NATO 2030 – a unui proces de adaptare ulterioară pentru următorul deceniu și de actualizare a Conceptului Strategic 2010, bazat pe cele trei sarcini fundamentale: apărare colectivă, gestionarea crizelor, cooperare în domeniul securității”, a subliniat șeful guvernului italian.
Pentru a adapta NATO la viitor trebuie să adaptăm instrumentele și metodele”, a declarat cancelarul german Angela Merkel într-un mesaj la forumul German Marshall Fund, înainte de începerea summitului Alianței. „Trebuie să răspundem noilor provocări, rămânând fideli principalului scop al consolidării unității Alianței, cu o abordare de cooperare, în special colaborarea strânsă dintre NATO și UE”, a subliniat Merkel.
„Este o zi importantă pentru NATO. Ca aliați ne întâlnim la Bruxelles. Apelul meu este pentru coerență: să reafirmăm în mod clar valorile care ne unesc, regulile și principiile care stau la bază și constituie forța Alianței noastre”, răspunde președintele francez Emmanuel Macron.
Jens Stoltenberg: China nu este adversarul nostru, nu este inamicul nostru
„Nu intrăm într-un nou Război Rece și China nu este adversarul nostru, nu este inamicul nostru”, a explicat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul conferinței de presă dinaintea summitului NATO, care a început la ora 13:00, adăugând că trebuie totuși „să înfruntăm împreună, ca Alianță, provocările pe care ascensiunea Chinei le impune pentru securitatea noastră”.
Cu China, a continuat el, suntem implicați în discuții despre schimbările climatice și controlului armelor, dar structura sa militară și comportamentul său „care vizează” creșterea influenței sale reprezintă provocări pentru Alianța Atlantică. „Sunt încrezător că liderii țărilor NATO sunt de acord să investească mai mult împreună, așa că toți împreună vom da un mesaj puternic de unitate”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Astăzi vom împărtăși o agendă ambițioasă, „NATO 2030″, în care pentru prima dată securitatea climatică va juca un rol important”, a adăugat Stoltenberg.
„Acest summit este o continuare a G7, face parte din procesul de reconstrucție și de reafirmare a alianțelor fundamentale ale SUA, care fuseseră slăbite de administrația anterioară”, a declarat premierul italian Mario Draghi, care a sosit la sediul NATO pentru summitul Alianței Nord Atlantice. „Suntem aici și pentru reafirmarea UE. O Uniune Europeană mai puternică înseamnă o NATO mai puternică”, a mai spus Draghi.
Turcia se plânge de lipsa de sprijin şi solidaritate
„Este important că, înainte de a se întâlni cu Putin” la Geneva, „Joe Biden a decis să se întâlnească cu cele trei state baltice” pe marginea summitului NATO. „Este un semn că” există atenție față de „preocupările noastre cu privire la agresivitatea Rusiei. ”Vom discuta cu Biden despre provocările Moscovei, dar și despre securitatea cibernetică și amenințările hibride. Estonia, cu centrul său specializat, poate oferi o contribuție în acest aspect”, a afirmat premierul eston Kaja Kallas la forumul German Marshall Fund înainte de summit.
„Turcia se află în prima linie în lupta împotriva terorismului, în interiorul și în afara granițelor noastre. Dar, din păcate, nu am văzut sprijinul și solidaritatea pe care speram să le primim de la aliații noștri. Am descoperit „mai degrabă” că cercul liderilor teroriști a fost susținut în orice mod posibil, de parcă ar fi actori legitimi”, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, într-un mesaj video la forumul German Marshall Fund, pe marginea summitului NATO.
Erdogan a explicat că Turcia acționează ca un „aliat de încredere” și a salutat în mod pozitiv „revitalizarea canalelor de dialog cu Grecia”. Erdogan a relatat că întâlnirea sa cu Biden pe marginea summitului NATO a fost productivă și sinceră și că va colabora cu președintele american pentru a spori cooperarea în viitor, sperând că mecanismul de dialog comun va fi restabilit. Erdogan a mai amintit că are o prietenie cu Biden de ani de zile.
În fața „amenințărilor cibernetice și hibride” și „cooperării dintre Rusia și China”, nu poate fi pur și simplu ignorată China, dar „nici situația nu trebuie supraestimată”, trebuie să găsim echilibrul corect”, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, vorbind presei la finalul summitului NATO. Alianța ar trebui să dezvolte o „abordare duală” de dialog atât cu Beijingul, cât și cu Moscova, a subliniat Merkel, definindu-se „o mare susținătoare a abordării pe doi piloni”. „China este un rival pe multe probleme, dar și un partener în același timp”, a precizat Merkel.