„Nord Stream 2 nu va mai fi!”. Joe Biden lansează un avertisment grav pentru Vladimir Putin
Mesajul respectiv a fost lansat luni, 8 februarie, de președintele american Joe Biden, care l-a primit la Casa Albă pe cancelarul german Olaf Scholz. Astfel, cei doi au subliniat că „Nord Stream 2 nu va mai fi”, în cazul în care Vladimir Putin invadează Rusia.
„Acționăm împreună pentru a preveni în continuare agresiunile ruse în Europa și pentru a face față provocărilor prezentate de China”, a subliniat Joe Biden, alături de Olaf Scholz.
Germania, unul din cei mai apropiați aliați ai SUA
În acest context, președintele american a subliniat că Germania este „unul dintre cei mai apropiați aliați” ai SUA. Acesta a fost întrebat ce se va întâmpla cu gazoductul Nord Stream 2, construit de compania rusească Gazprom și care trece prin Marea Baltică pentru a livra gaze în Germania ocolind Ucraina.
„Dacă Rusia invadează, asta însemnând trupe și tancuri rusești care trec granița, Nord Stream 2 nu va mai fi. Îi vom pune capăt. Iese din discuție posibilitatea ca Nord Stream 2 să continue dacă Rusia invadează”, a transmis Biden.
Amintim că Olaf Scholz a provocat preocupări în ultimele săptămâni prin refuzul de a livra arme Ucrainei și prin menținerea suspansului privind situația controversatului gazoduct Nord Stream 2, înainte de a accepta să-l includă pe lista posibilelor represalii în cazul unui atac rusesc.
„Suntem aliați apropiați și acționăm într-o manieră coordonată și unită atunci când este vorba de a răspunde la crizele actuale”, a declarat cancelarul german, punctând că Rusia va plăti „un preț foarte mare” în cazul în care invadează Ucraina.
Rusia a primit un mesaj dur și din partea NATO
Secretarul general al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, a vorbit anterior despre situația de securitatea din Europa de Est, atrăgând atenția că este un demers dedicat întăririi apărării în această zonă geografică, în contextul în care tensiunile rămân mari din cauza acumulării de trupe rusești de la graniță cu Ucraina.
„Luăm în considerare mai multe ajustări pe termen lung ale prezenței noastre în partea de est a Alianței. Nu a fost luată nicio decizie finală, dar există acum un proces în desfășurare în cadrul NATO”, a declarat Jens Stoltenberg la Bruxelles luni, 7 februarie.
Miniștrii de externe ai NATO urmează să discute despre aceste întăriri la întâlnirea lor din 16 și 17 februarie. Guvernele occidentale i-au cerut Moscovei să-și retragă trupele de la frontierele Ucrainei însă apelurile nu au avut ecou. Moscova a cerut, la rândul său, retragerea NATO din fostele state comuniste, pe poziții la nivelul anului 1997, cerință considerată de aliați inacceptabilă.
„Dacă Rusia vrea cu adevărat mai puține trupe NATO în apropierea frontierelor, va avea parte de ceva opus”, a declarat Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă alături de președintele polonez Andrzej Duda.