Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, susține ferm că războiul actual din Europa de Est este o problemă globală. Potrivit spuselor sale, conflictul militar din Ucraina sporește importanța menținerii ordinii internaționale, a integrității teritoriale și a suveranității naționale.
„Aceasta este mai mult decât o problemă europeană. Este o problemă globală. Dreptul internațional, drepturile omului trebuie întotdeauna apărate, indiferent de locul în care sunt încălcate în lume”, a declarat, marți dimineața, Joe Biden.
De asemenea, președintele american a reinterat faptul că SUA va fi alături de aliații săi și va face eforturi majore pentru o regiune Indo-Pacific liberă și deschisă.
Declarația sa a fost făcută la deschiderea reuniunii „Quad” a liderilor din Indo-Pacific de la Tokyo, relatează agenția de presă Reuters.
Amintim faptul că, luni după-amiază, Joe Biden a anunțat lansarea unui nou parteneriat economic în Asia Pacific. 13 țări asiatice s-au reunit pentru acest acord, însă China nu vede deloc cu ochi buni această inițiativă.
A fost lansat un nou partenariat economic în Asia-Pacific
„Este un angajament pentru a lucra cu prietenii noştri apropiaţi şi parteneri în regiune pe provocările care sunt cele mai importante pentru a asigura competitivitatea economică în secolul al XXI-lea”, a declarat Joe Biden.
Cadrul Economic pentru Indopacific (Indo-Pacific Economic Framework – Ipef) nu este un acord de liber schimb, ci prevede integrare între membrii săi în patru domenii cheie: economia digitală, lanţurile de aprovizionare, energiile verzi şi lupta împotriva corupţiei.
IPEF cuprinde momentan: Statele Unite ale Americii, Japonia, India, Australia (ele compun formatul diplomatic „Quad”), Brunei, Coreea de Sud, Indonezia, Malaezia, Noua Zeelandă, Filipine, Singapore, Thailanda şi Vietnam.
„Împărtăşim un angajament pentru o regiune indopacifică liberă, deschisă, echitabilă, inclusivă, interconectată, rezilientă, sigură şi prosperă”, au declarat statele respective într-un comunicat comun de presă preluat de France24.
În calitate de „platformă deschisă, IPEF ar putea primi alte ţări în final”, a explicat Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă.
Un proiect „destinat” eşecului, susține ferm China
Acest cadru economic pentru Indopacific, ce reunește momentan 13 state orientale, este „destinat eşecului”, susține ferm Guvernul de la Beijing.
Statele Unite ale Americii intenționează „să formeze mici clici în numele libertăţii şi deschiderii” sperând „să contracareze China”, a declarat, duminică după-amiază, Wang Yi, ministul Afacerilor Externe din China.
În 2017, sub Donald Trump, SUA s-au retras din Parteneriatul Transpacific (TPP), un mare acord multilateral de liber-schimb, ce a făcut obiectul unui nou tratat în 2018, fără Washington.
Totuşi, prim-ministrul japonez, Fumio Kishida, a repetat dorinţa Japoniei de a vedea Statele Unite ale Americii alăturându-se succesorului TPP.
În plus, IPEF estre bine văzut de mediile de afaceri din Asia-Pacific, care „caută din ce în ce mai mult alternative la China”, a spus Gina Raimondo, seretarul american pentru Comerţ.