Joe Biden și omologul său francez arată solidaritatea alianței lor. Există, totuși, diferende

Sursa: Dreamstime

Președinții Joe Biden și Emmanuel Macron au arătat joi în forță soliditatea alianței dintre Statele Unite și Franța, „două națiuni surori în apărarea libertății”, în ciuda diferendelor, mai ales privind proiectul de relansare industrială american, considerat agresiv de Paris.

Joe Biden și omologul său francez arată solidaritatea alianței lor. Există, totuși, diferende

„Statele Unite nu ar putea cere un partener mai bun cu care să lucreze, decât Franța”, a afirmat președintele american într-o scurtă declarație, subliniind că alianța cu Franța rămâne „esențială”.

„Destinul nostru comun este de a răspunde împreună” provocărilor lumii, a spus și președintele francez.

Salve de tun și imnuri naționale la sosire, întâlnire în Biroul Oval, conferință de presă comună și cină de gală: totul a fost calibrat cu grijă pentru a arată buna înțelegere.

Macron este primul căruia președintele american îi rezervă un asemenea tratament de la învestitura sa în ianuarie 2021. Octogenarul democrat se arată gata, după convulsiile președinției Trump, să strângă legăturile cu partenerii tradiționali ai Statelor Unite, dintre care cu „cel mai vechi aliat”, formulă consacrată la Washington pentru a desemna Franța.

Lucrurile nu începuseră totuși prea bine cu omologul lui francez

În septembrie 2021, Statele Unite au anunțat o spectaculoasă nouă alianța militară cu Regatul Unit și Australia, AUKUS, suflând Franței un uriaș contract cu Canberra pentru submarine.

Biden, fără a reveni câtuși de puțin asupra fondului deciziei, recunoscuse o „stângăcie”. El a făcut totul de atunci pentru a-l împăca pe Emmanuel Macron, un proces care, potrivit analiștilor, culminează cu această primire solemnă la Washington.

Președintele francez a subliniat de altfel, sosind joi dimineață, că Franța și Statele Unite trebuie „să redevină frați de arme”.

Alte diferende ar urma să fie evocate în timpul acestei vizite

Emmanuel Macron a deplâns miercuri, pe un ton deosebit de ofensiv, deciziile economice ale omologului său american, „super agresive” pentru companiile europene.

Statele Unite și Uniunea Europeană „nu sunt pe picior de egalitate” din cauza subvențiilor pentru companiile americane prevăzute în marele plan pentru climă al președintelui democrat, și-a exprimat el din nou regretul joi, intervievat de ABC.

Biden vrea să redinamizeze industria și să liniștească o clasa mijlocie zguduită de globalizare, ținând totodată piept Beijingului. Acest lucru trece printr-o apărare lipsită de complexe a intereselor americane, pe plan militar – ceea ce arată AUKUS – ca și industrial.

Macron a apreciat miercuri că „există riscul ca în confruntarea cu provocările epocii, Statele Unite să se uite mai întâi la Statele Unite, este normal (…) și să se uite apoi la rivalitatea cu China și, în oarecare măsură, ca Europa și Franța să devină un fel de variabilă de ajustare”.

Președintele american a făcut să fie votat în special uriașul program de investiții „Inflation Reduction Act”, care prevede să subvenționeze mașinile electrice… dacă sunt „Made în SUA”.

„Poate o să vă rezolvați problema, dar o veți agrava pe a mea”, le-a spus Macron parlamentarilor americani, insistând pe necesitatea pentru Franța să-și susțină și ea clasa mijlocie și locurile de muncă.

Aceste decizii „vor fragmenta Occidentul”, a spus el apoi în fața comunității franceze. Ele nu pot funcționa decât dacă există o coordonare între noi, dacă decidem împreună, dacă ne resincronizăm”.

După această șarjă, Emmanuel și Brigitte Macron au mers să ia masa cu Joe și Jill Biden într-un restaurant italian din Washington pentru a petrece un moment privat și „politic” totodată, potrivit unui consilier de la Palatul Elysee.

Acesta a dat asigurări că președintele francez va spune același „lucru în principal” gazdei sale, care este de asemenea interesat de soarta „middle class”.

Înțelegerea cu priire la invadarea Ucrainei

Dincolo de aceste discuții, cei doi lideri vor dori cu siguranță să-și arate înțelegerea privind răspunsul ce trebuie dat invadării Ucrainei de către Rusia.

Și va fi interesant să-i auzim despre China: Washingtonul ar dori că europenii să împărtășească mai mult îngrijorarea sa cu privire la creșterea puterii Beijingului în toate domeniile, dar Franța ține să-și traseze propria cale diplomatică.

Aceste grave chestiuni vor fi lăsate deocamdată deoparte în timpul cinei de gală de joi seară.

Pe mesele încărcate de lumânări și flori în culorile celor două țări se vor servi homari, vită și o prăjitură cu portocale.

Dar și brânzeturi americane – pentru care Prima Doamna Jill Biden a insistat în mod deosebit. Printre acestea, un bleu de Oregon care a fost primul produs american care a câștigat, în 2019, Campionatul mondial de brânzeturi.

Toasturile vor fi ținute cu vin spumos american, dar în pahare fabricate în Franța, La Libre Belgique.