Joe Biden și Vladimir Putin au discutat timp de două ore, potrivit Casei Albe. Kremlinul a afirmat că speră să fie organizat un summit personal în care cei doi lideri politici vor putea discuta despre „starea lamentabilă a relaţiilor dintre Statele Unite ale Americii şi Rusia, care au coborât la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece.”

SUA va sancționa aspru Rusia, dacă atacă Ucraina

Înainte de videoconferinţă, s-a declarat că Joe Biden îi va spune lui Vladimir Putin că Rusia şi băncile sale ar putea suferi sancţiuni economice aspre dacă atacă Ucraina. O sursă a explicat că sancțiunile respective ar putea viza cele mai mari bănci din Rusia, dar și capacitatea Moscovei de a converti ruble în diverse valute. Aceste penalizări au fost concepute pentru a-l descuraja pe președintele rus să folosească militarii aflați la frontierele cu Ucraina pentru a ataca țara vecină.

Rusia neagă intențiile de război cu Ucraina

Kremlinul, înainte de întâlnirea oficială, a afirmat că nu se aşteaptă la vreun progres, a negat orice intenţie de a ataca poporul ucrainean şi a explicat că poziţia trupelor militare rusești este defensivă.

Totodată, Moscova şi-a exprimat nemulțumirea faţă de ajutorul militar occidental acordat Ucrainei, o fostă republică sovietică care s-a apropiat de Occident, după o revoltă populară care a înlăturat un preşedinte pro-rus în 2014, plus extinderea NATO. De asemenea, Moscova a spus că doreşte garanţii că Ucraina nu va folosi forţa militară pentru a încerca să recupereze teritoriul pierdut în 2014 de separatiştii susţinuţi de Rusia.

„Dorim relaţii bune, previzibile cu Statele Unite. Rusia nu a intenţionat niciodată să atace pe nimeni, dar avem preocupările noastre şi avem liniile noastre roşii”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Rusia, acuzată de Ucraina și NATO

Ucraina şi NATO acuză în continuare Rusia că a desfăşurat trupe militare în apropierea graniţei cu statul vecin din sud, stârnind temeri printre cetățeni la gândul unui posibil atac militar. Moscova neagă orice fel de plan de invazie și acuză Kievul că îşi adună propriile forţe militare în estul ţării, unde separatiştii susţinuţi de ruşi controlează o mare parte a teritoriului ucrainean.

Recomandările SUA pentru situația actuală

Statele Unite ale Americii au îndemnat ambele țări să revină la un set de acorduri neimplementate, semnate în 2014 şi 2015, concepute pentru a finaliza războiului din estul Ucrainei.

„El (Biden) va clarifica că vor exista costuri foarte reale în cazul în care Rusia ar alege să continue, dar va clarifica, de asemenea, că există o cale eficientă de urmat în ceea ce priveşte diplomaţia”, a declarat reporterilor un membru al administraţiei de rang înalt al lui Joe Biden, potrivit reuters.com.